Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT WEDŁUG PRZEPISU LIDZI

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 13 SZT.
cukier drobny 4 SZKLANKI
mąka tortowa 5 ŁYŻEK

Przepis i sposób przygotowania na: TORT WEDŁUG PRZEPISU LIDZI

Biszkopt
Składniki:
• 4 jaja
• 1 szklanka cukru
• 2,5 czubatych łyżek mąki tortowej
• 2,5 czubatych mąki ziemniaczanej
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• PIEC 30 MINUT w temperaturze 170 stopni na opcji „góra-dół”

Krem do tortu
Składniki:
• 2 szklanki mleka
• 2 szklanki cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 5 jaj
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 kostki masła
• 150ml czystego spirytusu
Mleko, cukier, cukier waniliowy wymieszać i zagotować.
5 jaj ubić i połączyć z mąką ziemniaczaną. Następnie stopniowo wlewać do gotującego się mleka. Powstałą masę budyniową zagotować i przestudzić. Masło należy utrzeć na jednolitą masę i stopniowo ( po łyżce) dodawać ostudzoną masę budyniową. Gdy krem uzyska odpowiednią konsystencję należy dodać 150ml czystego spirytusu.
Wykonanie tortu
Biszkopt przekroić na równe krążki. Każda krążek należy nasączyć pączem (0,5 szklanki wody, sok z dwóch cytryn).
I warstwa – dżem z czarnej porzeczki
II warstwa – brzoskwinie pokroić w kostkę i połączyć z pięcioma łyżkami kremu
III warstwa – trzy małe opakowania chałwy o dowolnym smaku
IV warstwa – orzechy laskowe pomielić i połączyć z pięcioma łyżkami kremu
Ostatnią czynnością jest dekoracja tortu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wojtek10_89 16.10.2010 09:07
fajne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak