Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak faszerowany mięsem, pietruszką zapiekany z cukinią i śliwkami

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Potrzebujemy

kurczak do 1.5 kg.
cukinia ok. 400 gram (jedna mała)
śliwki suszone 1 garść
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka

Farsz

filet z kurczaka 2 szt.
jajko
natka pietruszki 1 garść
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
curry 1 łyżeczka
kasza manna 2 łyżki

Marynata

Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżka
sól 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Marynata do mięs pikantna Prymat 1 łyżka
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak faszerowany mięsem, pietruszką zapiekany z cukinią i śliwkami

Kroki postępowania

1
Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć.
FARSZ: Filety zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, kaszę mannę, kucharek, czosnek, curry oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Krok 1 - Kurczak faszerowany mięsem, pietruszką zapiekany z cukinią i śliwkami foto
2
Faszerujemy kurczaka. Farsz dokładnie ugniatamy w każdy kąt. Związujemy nóżki.
Krok 2 - Kurczak faszerowany mięsem, pietruszką zapiekany z cukinią i śliwkami foto
3
MARYNATA: W kurczaka wcieramy olej z każdej strony. Oprószamy solą, pieprzem, marynatą i papryką. Nacieramy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 3 - Kurczak faszerowany mięsem, pietruszką zapiekany z cukinią i śliwkami foto
4
Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka. Cukinię kroimy w grube plastry i upychamy po bokach. Dodajemy śliwki. Skrapiamy oliwą i oprószamy kucharkiem ( cukinie ). Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1.5 godziny. Przed końcem 20 minut przewracamy kurczaka na druga stronę. Pieczemy bez pokrywy.
Krok 4 - Kurczak faszerowany mięsem, pietruszką zapiekany z cukinią i śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 05.11.2015 12:38
fajny kurczaczek
VioletoweKucharzenie 05.11.2015 10:34
konkretny ten kurczaczek.... Pyszny!
Poison1988 05.11.2015 09:21
ale smakowity :)
MałaMi89 04.11.2015 22:58
Niezła sztuka - na bogato ;)
ania2610 04.11.2015 15:31
coś pysznego!
AZgotuj 04.11.2015 14:52
cudnie wypieczony :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak