Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki kwiatki z parówką i szczypiorkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka 300 g
drożdże suche 6 g
cukier 30 g
sól 6 g
jajko 1
mleko ciepłe 65 ml
masło 45 g
parówki 9 sztuk

Dodatkowo

jajko 1
woda 2 łyżki
szczypiorek kilka łyżek

Starter Tangzhong

mąka pszenna 50 g
woda 250 ml

Porada

Przepis na bułeczki znalazłam na jednym z zagranicznych blogów i dostosowałam do własnych potrzeb.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki kwiatki z parówką i szczypiorkiem

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania starteru Tangzhong. W rondelku mieszamy wodę z mąką do momentu aż nie będzie grudek. Całość stawiamy na palniku i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy masa zacznie wrzeć, mieszamy, aż starter uzyska temperaturę 65°C (trwa to ok. 2-3 minut). Rondelek zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do przestygnięcia. Starter możemy przechowywać w lodówce do 3 dni, jednak przed użyciem należy go ogrzać do temperatury pokojowej.

Do misy miksera dodajemy mąkę, drożdże, cukier i sól. Kolejno dodajemy mleko, jajko oraz starter. Całość mieszamy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie mieszamy przez kilka minut tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję.

Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godziny).

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 9 części (łatwo to zrobić za pomocą wagi kuchennej). Każdą część odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
Każdą kulkę rozwałkowujemy na prostokąt i i zawijamy nim kiełbaskę.
Krok 1 - Bułeczki kwiatki z parówką i szczypiorkiem  foto
2
Ciasto wraz z parówką nacinamy na 6 części. Parówka musi być przecięta do końca. Zwracamy uwagę na to żeby nie przeciąć dolnego ciasta
Krok 2 - Bułeczki kwiatki z parówką i szczypiorkiem  foto
3
Ciasto zaginamy tworząc okrąg, a ostatnią część przekręcamy i przekładamy przez pierwszą. Następnie każdą część z parówką przekręcamy parówkę do góry. Powinien utworzyć nam się kwiatek.

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej macie). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą i posypujemy szczypiorkiem.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180-190°C* przez 12-15 minut, lub do momentu aż wierzch się ładnie przypiecze.
Krok 3 - Bułeczki kwiatki z parówką i szczypiorkiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 04.11.2015 21:35
Bardzo fajny przepis.
Ewa Wojtaszko 04.11.2015 16:47
pomysłowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak