Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ósemki z bananem i powidłem śliwkowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier waniliowy 3 łyżki
margaryna 1 opakowanie
mąka tortowa 1 kg
jajko 4
mleko 75 ml
kwaśna śmietana 4 łyżki
cukier kryształ 1/2 szklanki
sól szczypta
banan 3
powidła śliwkowe (węgierkowe) 1/2 słoika
drożdże świeże 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ósemki z bananem i powidłem śliwkowym

Kroki postępowania

1
W małym garnku rozpuszczamy drożdże z mlekiem , cukrem , cukrem waniliowym oraz z 3 łyżkami mąki tortowej.
Krok 1 - Ósemki z bananem i powidłem śliwkowym foto
2
Do misy robota dajemy wszystkie pozostałe składniki oraz rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiamy. Gotowe ciasta przykrawamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Ósemki z bananem i powidłem śliwkowym foto
3
Po wyciągnięciu ciasta , ciasto rozwałkowujemy i zwijamy w wężyk i formujemy ósemki resztą ciasta przykrywamy brzuszki ósemki. Z jednej strony ósemki dajemy kawałki banan a z drugiej smarujemy powidłem śliwkowym.
Krok 3 - Ósemki z bananem i powidłem śliwkowym foto
4
Gotowe ósemki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 4 - Ósemki z bananem i powidłem śliwkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 05.11.2015 09:22
fajne połączenie smaków :)
bietka 04.11.2015 14:56
pomysłowe ósemeczki :)
odjechana 04.11.2015 14:53
Wyglądają świetnie! Super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak