Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pawi ogon w miodowym cieście

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto miodowe

mąka pszenna 300 g
miód 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
jajko 1
margaryna 100 g
cukier puder 1/2 szkl

Ciasto na rolady

mąka pszenna 3 szkl
margaryna 1/2 kostki
śmietana 4 łyżki
jajko 2 małe
cukier puder 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem

mleko 2% 1 l
cukier 6 łyżek
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
margaryna 1/2 kostki

Dodatkowo

powidła śliwkowe 1 mały słoik
orzechy włoskie 150-200 g
galaretka agrestowa 2 opakowania

Porada

Inspiracją był przepis Jagi znaleziony na przyslijprzepis.pl

Przepis i sposób przygotowania na: Pawi ogon w miodowym cieście

Kroki postępowania

1
Ciasto miodowe
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każde ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Ciasto miodowe pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez około 10-15 min w temperaturze 180-190ºC.

Rolady
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na na 3 części. Każdą ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Następnie rozwałkowane ciasto smarujemy powidłami, posypujemy orzechami posiekanymi orzechami
Krok 1 - Pawi ogon w miodowym cieście  foto
2
Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Z każdym ciastem postępujemy tak samo. Gdy przygotujemy 3 rolady układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180ºC przez około 30-40 min.
Krok 2 - Pawi ogon w miodowym cieście  foto
3
Krem
Szklankę mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do odlanej szklanki mleka dodajemy mąki, budyń, żółtka i dokładnie mieszamy. Gdy mleko zarznie wrzeć dodajemy mieszankę i energicznie mieszamy, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy budyń będzie już ostudzony w misce ucieramy miękkie masło i stopniowo dodajemy budyń. Ucieramy do połączenia składników.

Galaretka
Galaretki przygotowujemy w 800 ml wody. Studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć możemy ją wylać na ciasto (patrz podpunkt "Przełożenie").

Przełożenie
Ciasto miodowe
Połowa masy
Rolady
Pomiędzy rolady wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do stężenia galaretki najlepiej do lodówki.
Druga połowa masy budyniowej
Ciasto miodowe
Opcjonalnie np. polewa czekoladowa
Krok 3 - Pawi ogon w miodowym cieście  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 09.11.2015 18:59
prezentuje się super ! ;)
slodkieniebo 05.11.2015 09:38
Polecam wykonać to ciasto na jakąś większą rodzinną uroczystość:) Wszyscy będą zachwyceni zarówno wyglądem jaki i smakiem.
Wiesława1 05.11.2015 09:15
wygląda rewelacyjnie
iziona 04.11.2015 19:34
To ciasto jest przepiękne :)
Stenka 04.11.2015 17:36
zupełnie inne ciasto, extra
Ewa Wojtaszko 04.11.2015 16:53
super ciacho !
Grazyna0211 04.11.2015 15:49
fajne ciasto
ania2610 04.11.2015 15:36
to ciasto zawsze przykuwa moja uwagę, wygląda pięknie - w miodowej odsłonie jeszcze nie jadłam
Hanna5 04.11.2015 13:54
Smakowicie się prezentuje.
molanka 04.11.2015 13:33
wygląda rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak