Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Roladki z indyka z papryką i orzechami, odc.48

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Liść laurowy suszony Prymat
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
filet z indyka 300 g
masło
kapusta włoska 1 szt.
papryka 1 szt.
parmezan 60 g
Sos pieczeniowy jasny
orzechy nerkowca 10 szt.
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Aby zaoszczędzić czas kroimy cienkie plastry z indyka i nie musimy ich rozbijać.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Roladki z indyka z papryką i orzechami, odc.48

Kroki postępowania

1
Paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na ok. 10 minut.
Krok 1 - Przepis dnia V: Roladki z indyka z papryką i orzechami, odc.48 foto
2
Z kapusty odcinamy głąb i kroimy ją w nieregularne kształty. Orzechy nerkowca prażymy na patelni bez tłuszczu przez ok. 5-7 minut. Po uprażeniu rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki. Kawałki mięsa zawijamy w folię do żywności i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plasterki. Po rozbiciu zostawiamy plastry indyka na folii. Przygotowujemy sos: mieszamy sos pieczeniowy z zimną wodą wg. proporcji na opakowaniu.
Krok 2 - Przepis dnia V: Roladki z indyka z papryką i orzechami, odc.48 foto
3
Paprykę wyjmujemy z pieca, oczyszczamy ją z gniazda nasiennego i skóry, a następnie kroimy na 4 kawałki. Wodę, która wycieknie z pieczonej papryki wlewamy do garnka. Plastry mięsa oprószamy przyprawą do indyka. Na każdym układamy kawałek papryki, odrobinę posiekanych nerkowców i odrobinę startego na tarce parmezanu. Całość zwijamy w „cukierka” za pomocą folii do żywności. Po zwinięciu wszystkich roladek z indyka, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut.
Krok 3 - Przepis dnia V: Roladki z indyka z papryką i orzechami, odc.48 foto
4
W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojoną kapustę. Doprawiamy przyprawą do bigosu, zielem angielskim mielonym oraz 2-3 rozgniecionymi liśćmi laurowymi. Całość mieszamy. Kapustę podlewamy wodą, po 5 minutach przykrywamy, aby się dogotowała. Po zdjęciu kapusty z ognia dodajemy do niej starty parmezan i odrobinę masła. Kapusta powinna być lekko twarda.
Krok 4 - Przepis dnia V: Roladki z indyka z papryką i orzechami, odc.48 foto
5
Roladki wyjmujemy z piekarnika i odwijamy z folii. Sok z mięsa przelewamy do garnka z wodą z papryki i podgrzewamy. Następnie dodajemy ok. 4 łyżki przygotowanego sosu pieczeniowego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 1 minutę. Jeżeli chcemy uzyskać więcej sosu możemy dodać większą ilość przygotowanego sosu.
Krok 5 - Przepis dnia V: Roladki z indyka z papryką i orzechami, odc.48 foto
6
Kapustę nakładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem i posypujemy pozostałymi orzechami nerkowca. Na nią wykładamy przekrojone na pół roladki i polewamy sosem.
Krok 6 - Przepis dnia V: Roladki z indyka z papryką i orzechami, odc.48 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak