Pomidory w oleju (do słoika)

Pomidory w oleju (do słoika)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    4 kg
  • sól

    8 łyżek
  • czosnek

    4 ząbki
  • olej

    1 szklanka
  • zielone i czerwone papryczki chili

    po 8 sztuk
  • listki bazylii

    1 garść
  • listki tymianku

    1 garść
  • sól, cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a większe sztuki przekroić na połówki. Do każdego słoika włożyć po kilka listków bazylii i tymianku, 3-4 ząbki czosnku oraz po 1 strączku papryki chili każdego koloru. Pomidory układać warstwami. Każdą warstwę przespać solą oraz zalać łyżką oleju. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (nie w lodówce). Spożywać dopiero po ok. tygodniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Tomek14

13.01.2011 11:21
tego nigdy nie jadłem,zainteresował mnie ten przepis

mala2021

02.10.2010 11:51
pomidorki gotowe, już nie mogę się doczekać aż spróuję

plocia

25.08.2010 13:27
przyznam że to coś nowego dla mnie

Margo1

21.08.2010 10:35
Zgadzam się

RenataZ-et

19.08.2010 10:47
Fajny, przydatny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat