Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory w oleju (do słoika)

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 4 kg
sól 8 łyżek
czosnek 4 ząbki
olej 1 szklanka
zielone i czerwone papryczki chili po 8 sztuk
bazylia świeża 1 garść
listki tymianku 1 garść
sól, cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory w oleju (do słoika)

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a większe sztuki przekroić na połówki. Do każdego słoika włożyć po kilka listków bazylii i tymianku, 3-4 ząbki czosnku oraz po 1 strączku papryki chili każdego koloru. Pomidory układać warstwami. Każdą warstwę przespać solą oraz zalać łyżką oleju. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (nie w lodówce). Spożywać dopiero po ok. tygodniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tomek14 13.01.2011 11:21
tego nigdy nie jadłem,zainteresował mnie ten przepis
mala2021 02.10.2010 11:51
pomidorki gotowe, już nie mogę się doczekać aż spróuję
plocia 25.08.2010 13:27
przyznam że to coś nowego dla mnie
Margo1 21.08.2010 10:35
Zgadzam się
RenataZ-et 19.08.2010 10:47
Fajny, przydatny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak