Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale Dunaju z czereśniami z likieru

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 125 ml
olej 125 ml
mąka pszenna 2 łyżki
kakao 2 łyżki
czereśnie koktajlowe 2 szklanki

Masa

mleko 500 ml
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 kopiasta łyżka
żółtko jajek 4 sztuki
masło 300 g
cukier 100 g

Polewa

masło 100 g
cukier 200 g
kakao 2 łyżki
mleko 60 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Porada

Czereśnie z likieru można zastąpić świeżymi jabłkami, czereśniami, wiśniami lub innymi owocami

Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju z czereśniami z likieru

Kroki postępowania

1
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trosze cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i łączę z masą jajeczną. Na końcu dolewam olej i mleko. Ciasto dzielę na dwie równe części, do jednej dosypuję 2 łyżki mąki pszennej, a do drugiej zaś 2 łyżki kakao.
Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładam papierem do pieczenia, na spód wykładam ciasto jasne
Krok 1 - Fale Dunaju z czereśniami z likieru foto
2
na ciasto jasne zaś, delikatnie wykładam ciasto ciemne.
Krok 2 - Fale Dunaju z czereśniami z likieru foto
3
czereśnie osączam z likieru i układam na wierzchu ciasta ciemnego. Piekarnik nagrzewam do 170°C i wstawiam ciasto na około 40 min do tzw suchego patyczka. Upieczone odstawiam by całkowicie stygło.
Krok 3 - Fale Dunaju z czereśniami z likieru foto
4
Z mleka odlewam pół szklanki i mieszam w tym obie mąki oraz żółtka, resztę mleka podgrzewam aż zacznie wrzeć i wlewam przygotowany budyń. Mieszam, aż zgęstnieje i odstawiam by budyń wystygł.
Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń, ucieram na gładką masę i rozsmarowuję na cieście.
Krok 4 - Fale Dunaju z czereśniami z likieru foto
5
Na polewę masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku, dolewam tyle mleka by polewa nie była zbyt płynna i podgrzewam do połączenia się składników. Zestawiam, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszam rózgą. Polewę schładzam i rozprowadzam na cieście. Całość wstawiam do lodówki na min. 6 godzin, a następnie kroję na kawałki i układam na paterze.
Krok 5 - Fale Dunaju z czereśniami z likieru foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 17.05.2017 17:56
bardzo apetyczni e wygląda to ciasto
IwonaKa 27.12.2015 22:32
dawno nie jadłam tego ciasta,a jest takie pyszne
Grazyna0211 04.11.2015 15:53
pyszne ciasto
ania2610 04.11.2015 15:42
fale przepięknie się ułożyły - uwielbiam to ciasto!
Ada-Gaba 04.11.2015 13:07
wspaniałe ciasto
monika141 04.11.2015 12:02
pyszne ciasto mniam mniam
patryska76 04.11.2015 11:19
wygląda pysznie!
Futka 04.11.2015 10:43
Bajeczne ciasto! Prawdziwe niebo dla podniebinia, ale i dla oka :)
gosia56 04.11.2015 10:10
super ciasto;)
Mniam 04.11.2015 10:07
Jedno z moich pierwszych ciast, jakie piekłam. Pyszne jest :)
luna76 04.11.2015 10:03
Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)
luna76 04.11.2015 10:02
Po upieczeniu, czereśnie tracą ten nocny alkoholowy smak, polecam :)
jola91 04.11.2015 09:48
Wygląda bardzo smacznie i takie pewnie było ;)
ben-ka 04.11.2015 09:35
Bardzo lubię to ciasto, a Twoje wygląda mega apetycznie.
Krystyna32 04.11.2015 09:28
wspaniałe ciasto
Wiesława1 04.11.2015 09:16
Pięknie wyglada
slodkieniebo 04.11.2015 09:01
Uwielbiam to ciasto :) Smak mojego dzieciństwa tylko w wersji bezalkoholowej.
Aleksandra/Olcia 04.11.2015 08:53
ale piękne wyszło Ci to ciasto
Anna169Hosz 04.11.2015 08:38
Bałwany jak na morzu... idealnie wyszły:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak