Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z soczewicą.

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

cebula 1 duża sztuka
czosnek 2 ząbki
soczewica czerwona 20 dag
olej 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat według uznania
bulion warzywny 2 szklanki

Dodatkowo

makaron spaghetti 40 dag
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
natka pietruszki według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z soczewicą.

1.Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy cały czas mieszając.
2.Soczewicę płuczemy zimną wodą, osączamy dokładnie i wsypujemy do smażonej cebuli,następnie wlewamy połowę gorącego bulionu i gotujemy do miękkości cały czas mieszając,w razie potrzeby dolewamy pozostały bulion.
3. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy,zioła prowansalskie,przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem,smażymy do wyparowania całego płynu i zgęstnienia.
4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy,następnie odcedzamy. Natkę pietruszki płuczemy i osuszamy,następnie drobno siekamy.
5.Na talerze nakładamy porcja makaronu,nakładamy porcje soczewicy i posypujemy natką pietruszki.Podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 04.11.2015 07:34
Dziękuję:)
gusia1000 03.11.2015 23:59
Dobry obiad.
Edith85 03.11.2015 22:56
bardzo fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak