Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Anielskie oczka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 20 dag
cukier puder 8 dag
cukier waniliowy 2 łyżki
pomarańcza 1 szt. (skórka)
żółtko jajek 4 szt.
masło zimne 12 dag
sól 1 szczypta
tłuszcz do formy
dżem ulubiony

Porada

Dżem najlepiej aby był ciemny - będzie pięknie kontrastował z kolorem ciasta. Tutaj użyłam musu z czarnego bzu. Żółtka należy dobrze oddzielić od białek, usuwając sznur białkowy - ciastka będą wtedy wyjątkowo kruche.

Przepis i sposób przygotowania na: Anielskie oczka

Kroki postępowania

1
Pomarańczę porządnie wyszorować szczoteczką, opłukać i sparzyć. Osuszyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Mąkę i cukier puder przesiać do miski (robota), dodać cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i sól.
Krok 1 - Anielskie oczka foto
2
Wymieszać i dodać żółtka razem z masłem pokrojonym w małą kostkę.
Krok 2 - Anielskie oczka foto
3
Wyrobić (w robocie końcówką do siekania na małych obrotach) dokładnie ciasto.
Krok 3 - Anielskie oczka foto
4
Ogólnie można też i zwykłym mikserem lub po prostu palcami.
Krok 4 - Anielskie oczka foto
5
Przełożyć za pomocą szpatułki na przygotowany arkusz folii spożywczej, owiną i wsadzić do lodówki na minimum 30 minut. Można trzymać do 3 dni.
Krok 5 - Anielskie oczka foto
6
Wyjąć i formować kulki średnicy około 1,5 cm. Układać na natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze.
Krok 6 - Anielskie oczka foto
7
Końcówką trzonka drewnianej łyżki lub pędzelka zrobić w każdym ciasteczku na środku dołeczek. Gdyby ciasto mocno się kleiło do drewna – zanurzać co jakiś czas trzonek w mące.
Nagrzać piekarnik do 200°C.
Krok 7 - Anielskie oczka foto
8
Dżem jeśli ma duże kawałki owoców dobrze jest zmiksować blenderem. Z musem, któremu w sklepie oprzeć się nie mogłam - problemów żadnych nie będzie (polecam). Przełożyć do woreczka foliowego, przecisnąć do jednego rogu i odciąć w niedużej części jego końcówkę.
Krok 8 - Anielskie oczka foto
9
Wycisnąć do wgłębień ciasteczek. Piec ok. 12-15 minut
Krok 9 - Anielskie oczka foto
10
Po wyjęciu natychmiast ostrożnie zdjąć ciasteczka z brachy za pomocą szpatułki i ułożyć na płaskiej powierzchni. Po chwili stwardnieją na tyle, że będzie je można wziąć do ręki. Pozostaną jednak kruchutkie.
Krok 10 - Anielskie oczka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 01.05.2016 15:47
fajne ciasteczka
Jagódka77 28.04.2016 19:23
świetne ciastka
Aneta41 11.12.2015 16:52
Bardzo fajne ciasteczka
ben-ka 04.11.2015 09:39
Takie ciasteczka bardzo lubię:)
Poison1988 04.11.2015 08:01
ale fajne ciacha, aż ślinka leci :)
Kolorowa 03.11.2015 22:04
Bardzo ciekawie ;)
Renata9 03.11.2015 18:39
Smaczne ciasteczka :-)
mileneczka5 03.11.2015 15:51
pyszne ciasteczka:):)
Janina 03.11.2015 15:13
Świetna ciasteczka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak