Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik pomarańczowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jaja 5 sztuk
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka tortowa 1/2 szklanki
kakao 1 łyżka
cukier 1/2 szklanki

krem pomarańćzowy

sok pomarańczowy 1 szklanka
śmietana kremówka 500 ml
serek mascarpone 250 g
cukier 5 łyżeczek
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

pozostałe

mandarynki 2 sztuki
pomarańcza 1/2 sztuki
skórka pomarańczowa 1 do smaku
spirytus 3 łyżki
woda 1/3 szklanki
dżem malinowy 1/2 szklanki
galaretka pomarańczowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik pomarańczowy

Kroki postępowania

1

Białka oddzielam od żółtek i do białek dodaję cukier. Ubijam na najwyższych obrotach na puch. Dodaję stopniowo po jednym żółtku i dalej ubijam na puszystą masę. Im dłużej ubijane jaja tym lepszy biszkopt wyjdzie. Mąkę przesiewam z kakao i mieszam. Dodaję po jednej łyżce do ubitych jaj i mieszam drewniana łyżką od spodu delikatnie.Dno formy średnica 22 cm wykładam papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmuję z formy na deskę żeby odparowało.

Krok 1 - Torcik pomarańczowy foto
2
Żelatynę zalewam jedną łyżką zimnego soku. Pozostały sok podgrzewam w garnku żeby był gorący i dodaję żelatynę.Zdejmuję z gazu i mieszam do rozpuszczenia. Dodaję cukier i startą skórkę pomarańczy.Odstawiam do lodówki na noc.

Krok 2 - Torcik pomarańczowy foto
3
Mascarpone i śmietanę kremówkę przekładam do miski i ubijam .Dodaję galaretkę i dalej ubijam aż połączy się ze śmietaną i będzie puszysta.

Krok 3 - Torcik pomarańczowy foto
4
Biszkopt kroję na trzy blaty. Do kubka wlewam wodę, dodaję sok z pomarańczy połówki i spirytus. Nasączam blat spodni, smaruję nim 1/3 kremu. układam drugi blat nasączam, smaruję kremem, na krem konfiturę malinową i układam ostatni blat. Ten tez delikatnie nasączam.
Krok 4 - Torcik pomarańczowy foto
5
Smaruję boki i górę tortu. odkładam trochę na dekorację które robię szprycą. układam cząstki mandarynek pozbawionych błonek, i dodaję skórę pomarańczową.
Krok 5 - Torcik pomarańczowy foto
6
Galaretkę pomarańczową rozpuszczam w szklane wody, i wylewam do pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Ułatwi nam ona wyjęcie galaretki z pudełka. Foremką do pierników wycinam kwiatki i obkładam nimi boku tora

Tort wkładam do lodówki na dwie godziny.
Krok 6 - Torcik pomarańczowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Meoio 21.12.2022 18:25
Nie wygląda zbyt kusząco
Doradca Smaku 22.12.2022 12:06
jak to nie? przecież pięknie się prezentuje :)
Agnieszka-87-25 13.04.2017 15:30
smaczny ten torcik z pomarańczami
Pani Domu 04.11.2015 08:48
świetny torcik
W poszukiwaniu inspiracji 03.11.2015 19:08
Piękny tort :) Te wycinanki z galaretki wyglądają cudownie :)
Malinka 03.11.2015 18:44
Cudowna rozkosz dla podniebienia :)
ania2610 03.11.2015 14:28
pysznie wygląda!
odjechana 03.11.2015 14:08
Wygląda super :) Smakuje pewnie też!
Motorek 03.11.2015 13:06
Dla mnie super
jagoda5913 03.11.2015 12:00
dobry torcik
pajbek 03.11.2015 11:45
Pyszny :-)
Maridka19 03.11.2015 10:44
Super ten torcik
Mniam 03.11.2015 10:30
Fantastyczny! Wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak