Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szakszuka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 4
papryka czerwona
papryczka chili
czosnek 2 ząbki
kumin 1 łyżeczka
pomidory 4
Przyprawa harissa 1 łyżka
oliwa
sól i pieprz
sos pomidorowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: szakszuka

Na patelni rozgrzewamy oliwę, zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojony w kostkę czosnek, harissę, sos pomidorowy, kumin, pokrojoną w paseczki chilli, sól. Wszystko mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu około 7 minut aż papryką zmięknie. Mieszamy wszystko od czasu do czasu.

Pomidory zalewamy wrzątkiem a następnie zdejmujemy z nich skórę. Kroimy pomidory w ćwiartki, dajemy na patelnię i dusimy, mieszając od czasu do czasu ( około 10 minut) aż zrobi się dość gęsty sos. Następnie robimy w sosie 4 wgłębienia/dołki i delikatnie wbijamy w każdy jajko. Za pomocą widelca lekko mieszamy białko z sosem , uważając aby nie rozlać żółtek. Trzymamy patelnię na małym ogniu około 8 minut aż białka się zetną ale żółtka pozostaną płynne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 03.11.2015 10:36
Robię podobnie, pyszne to jest :)
SzczyptaChili 03.11.2015 09:10
Musi smakować super , chętnie bym zjadła na śniadanie :)
aniagdz 03.11.2015 08:19
nigdy tego nie jadłam, wygląda super
berys18 03.11.2015 07:44
ciekawy pomysł
Anna169Hosz 03.11.2015 01:02
Uwielbiam jajka w takiej wersji.
Madzai 02.11.2015 20:58
Ale kolorowo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak