Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik rosyjski

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na spód

cukier 3 łyżki
cukier brązowy 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
masło 3 łyżki
orzechy włoskie siekane 3/4 szkl
mąka 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

twaróg 700 g
ser ricotta 200 g
cukier 1 i 1/2 szkl
jajko 6
sok z cytryny 2 łyżki
skórka z cytryny 1
mąka 3 łyżki
śmietana 30% 1 szkl
rodzynki 1 szkl

Porada

Usuwamy spod ciasta papier i wierzch posypujemy cukrem pudrem. Przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb a w oryginale przepis pochodzi on ze strony ciasteczkowepotwory.blox.pl

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik rosyjski

Spód
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Chwilkę ucieramy masło, po czym dodajemy resztę składników i włączając i wyłączając mikser doprowadzamy do ich połączenia. Lekko podsypując mąką formujemy z ciasta kulę i rozwałkowujemy ją do wielkości tortownicy. Wciskamy w dno i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy do ostygnięcia.

Masa serowa
W dużej misce ucieramy oba rodzaje sera i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po kolei żółtka, po każdym dokładnie ucierając masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujemy.

W drugiej misce ubijamy białka jaj, aż się spienią. Nie przerywając miksowania wsypujemy pół szklanki cukru i zwiększamy prędkość ubijania na maksymalną. Ubijamy białka, aż staną się gęste i błyszczące.

W trzeciej misce ubijamy śmietanę na sztywno.

Ostrożnie wlewamy białka i śmietanę do masy serowej i dokładnie mieszamy. Przelewamy na ostudzony spód, ewentualnie posypujemy powierzchnię rodzynkami i mieszamy masę tak, aby część znalazła się pod powierzchnią.

Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150. Pozostawiamy sernik do ostygnięcia w piekarniku. Gdy ostygnie, wyjmujemy go i wkładamy na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 03.11.2015 09:39
smacznie wygląda
Ola1984 02.11.2015 19:55
Fantastycznie wygląda i pięknie wysoki ;)
IZABELA29 02.11.2015 18:42
świetny serniczek
Mala 02.11.2015 17:50
coś innego
gosia1988 02.11.2015 16:33
smacznie wygląda
aginaa 02.11.2015 16:09
apetyczne ciacho
Jadwiga/Jaga85 02.11.2015 16:06
uwielbiam serniki!
ania2610 02.11.2015 15:40
bardzo apetyczny sernik
jasiek 02.11.2015 15:37
smakowita wersja
Asik32 02.11.2015 15:27
wspaniałe ciacho
Agnieszka-87-25 02.11.2015 15:24
pyszny sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak