Pierś kurczaka w sosie pomidorowym

Pierś kurczaka w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

  • sredniej wielkosci por

  • przecier pomidorowy

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • Mielone chili

  • pieprz

  • Sól lub przyprawa kucharek

  • mąka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś pokroić w kostkę (jak na gulasz), przyprawić solą lub kucharkiem, pieprzem i dosyć sporą ilością chili. Obtoczyć w mące i usmażyć na patelni na rumiany kolor. Pora posiekać na średniej grubości ćwiartki. Mięso wyłożyć do garnka i na tym samym tłuszczu podsmażyć por aż zmięknie. Razem z tłuszczem przelać do garnka z usmażoną piersią kurczaka. Całość podlać niewielką ilością wody, jak do duszenia, wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Dusić pod przykryciem do 5 min. Rozrobić 2/3 małego słoiczka przecieru pomidorowego i wlać do garnka. Zamieszać i podusić jeszcze przez chwilę od zagotowania.
Nie zagęszczać; sos powinien być gęsty naturalnie. Raczej nie doprawiać; potrawa powinna przejść przyprawami z wysmażonych kawałków mięsa. Podawać z ryżem lub smażonymi talarkami ziemniaków.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bernadetta2

22.09.2011 13:15
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat