Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś kurczaka w sosie pomidorowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
sredniej wielkosci por
przecier pomidorowy
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
Mielone chili
pieprz
Sól lub przyprawa kucharek
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kurczaka w sosie pomidorowym

Pierś pokroić w kostkę (jak na gulasz), przyprawić solą lub kucharkiem, pieprzem i dosyć sporą ilością chili. Obtoczyć w mące i usmażyć na patelni na rumiany kolor. Pora posiekać na średniej grubości ćwiartki. Mięso wyłożyć do garnka i na tym samym tłuszczu podsmażyć por aż zmięknie. Razem z tłuszczem przelać do garnka z usmażoną piersią kurczaka. Całość podlać niewielką ilością wody, jak do duszenia, wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Dusić pod przykryciem do 5 min. Rozrobić 2/3 małego słoiczka przecieru pomidorowego i wlać do garnka. Zamieszać i podusić jeszcze przez chwilę od zagotowania.
Nie zagęszczać; sos powinien być gęsty naturalnie. Raczej nie doprawiać; potrawa powinna przejść przyprawami z wysmażonych kawałków mięsa. Podawać z ryżem lub smażonymi talarkami ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernadetta2 22.09.2011 13:15
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak