Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indycza pierś faszerowana suszonymi śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone śliwki bez pestek 1 szklanka
śliwowica 125 ml
obranych ząbków czosnku 8 dużych
olej do smażenia 125 ml
indyk 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Indycza pierś faszerowana suszonymi śliwkami

1. Śliwki sparz wrzątkiem, odcedź i zamocz w śliwowicy. Po 15 minutach odcedź, a śliwowicę wymieszaj z olejem.
2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. W mięsie zrób cienkim nożem do filetowania długie dziurki.
3. Drutem do grubej włóczki albo pałeczką do sushi nadziej pierś śliwkami i czosnkiem, wypełniając zrobione dziurki.
4. Natrzyj mięso oliwą i posyp przyprawą. Ułóż w brytfance, przykryj pokrywką lub folią. Piecz ok. 1,5 godziny (po godzinie na każdy kilogram mięsa).
5. W czasie pieczenia podlewaj olejem ze śliwowicą. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 220 stopni, włącz grzałkę grillową i zdejmij pokrywkę. Po ostudzeniu pokrój mięso w plastry i podawaj na ciepło z sosem z pieczenia i ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak