Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza z jabłek z bananową nutą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 2 sztuki
banan 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mleko 175 ml
cukier puder 75 dag
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Beza z jabłek z bananową nutą

1. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plastry.
2. Banana obieramy i kroimy w plastry.
3. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwami jabłka, banan, jabłka.
3. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 1 łyżką mleka, dodajemy 1 łyżkę cukru i żółtka.
4. Resztę mleka podgrzewamy, wlewamy wcześniej przygotowaną "mieszankę" i mieszamy do zgęstnienia. Masę wykładamy na jabłka i całość wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 10 minut.
5. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem pozostałego cukru pudru, wykładamy na wierzch deseru i ponownie wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 02.11.2015 09:11
świetny deserek
Ewa Wojtaszko 02.11.2015 08:52
uwielbiam takie desery
Stenka 01.11.2015 21:45
fajny pomysł
Wiktoria29 01.11.2015 21:17
fajny deser
Anna169Hosz 01.11.2015 20:56
Wygląda kusząco:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak