Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi gęsi z sosem dyniowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś 2 filety ze skórą
sok jabłkowy 250 ml ( z miąższem )
ząbki czosnku 2 szt
dynia 500 g ( piżmowa )
szalotka 2 szt
smalec 1 łyżka ( gęsi )
cydr 250 ml
masło 1 łyżka
posiekane listki tymianku
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi gęsi z sosem dyniowym

Piersi z gęsi oczyszczamy, skórę nacinamy w 5 mm kostkę. Sok mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżeczkami mielonego pieprzu, wkładamy filety z gęsi i marynujemy je min 12 godzin.
Dynię kroimy (razem ze skórą, bez gniazd nasiennych) na ćwiartkę i pieczemy na blaszce przez ok. 60 min (do miękkości) w temperaturze 190°C. Szalotkę siekamy i szklimy na gęsim smalcu. Dodajemy dynię, chwilę podsmażamy, wlewamy sok z marynaty, cydr i zagotowujemy. Całość miksujemy na gładko, dodajemy masło i tymianek, lekko podgrzewamy. Mięso smażymy na suchej patelni, na krwisto. Najpierw od strony skóry, następnie obracamy. Podajemy z sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 02.11.2015 07:55
Smażyliśmy po ok 10-12 min z każdej strony (pod pokrywką zabezpieczającą przed "strzelaniem" tłuszczu).
Ola1984 01.11.2015 19:59
Uwielbiam tak przyrządzoną gęsinę :) Mniam.
dollce 01.11.2015 10:41
pyszności ;)
bertpvd 01.11.2015 09:26
przepięknie podane !
Renataj 31.10.2015 21:48
Idealnie usmażone i ten sos - chętnie bym zjadła:)
Kolorowa 31.10.2015 21:43
Po ile minut mięso było smażone z każdej strony ?
Lucan 31.10.2015 21:33
z chęcią bym spróbował
IKrakowianka 31.10.2015 20:27
bardzo ciekawe
Smaczna_B 31.10.2015 17:24
Jeszcze nigdy nie jadłam gęsiny.Danie wygląda zachęcająco , więc muszę gęsiny spróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak