Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO CZEKOLADOWE Z BURAKAMI
Odstaw, niech wystygną. Następnie obierz je i zblenduj na gładko.
Czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej, a kiedy będzie płynna, dodaj miód, masło. Rozpuść. Wystudź. Ubij żółtka na puch, połącz ciągle miksując z burakami. Następnie dodaj masę miodowo-czekoladową. Żółtka ubij na sztywno z cukrem i dużą drewnianą łyżką delikatnie wymieszaj z masą czekoladowo-buraczaną.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i sól. Wymieszaj, aż ciasto będzie jednolite, ale puszyste. Przełóż do długiej około 40 cm keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 50 minut.
Pokrój dopiero po wystudzeniu.
Jeśli chcesz możesz przygotować różową polewę z miodu, białej czekolady oraz soku z buraka.
Smacznego!