Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO CZEKOLADOWE Z BURAKAMI

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 250 g
oliwa 2 łyżki
czekolada gorzka 70% 1 tabliczka
masło 180 g
jaja 5 szt
miód prawdziwy 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól do smaku x x

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO CZEKOLADOWE Z BURAKAMI

Umyj buraki, skrop oliwą, zawiń w folię i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - przez około godzinę.
Odstaw, niech wystygną. Następnie obierz je i zblenduj na gładko.
Czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej, a kiedy będzie płynna, dodaj miód, masło. Rozpuść. Wystudź. Ubij żółtka na puch, połącz ciągle miksując z burakami. Następnie dodaj masę miodowo-czekoladową. Żółtka ubij na sztywno z cukrem i dużą drewnianą łyżką delikatnie wymieszaj z masą czekoladowo-buraczaną.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i sól. Wymieszaj, aż ciasto będzie jednolite, ale puszyste. Przełóż do długiej około 40 cm keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 50 minut.
Pokrój dopiero po wystudzeniu.
Jeśli chcesz możesz przygotować różową polewę z miodu, białej czekolady oraz soku z buraka.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 30.10.2016 13:45
Smakowity pomysł:)
asiatok 16.07.2016 21:17
lubię nietuzinkowe smaki
monikaT83 17.11.2015 09:00
Szaleństwo na podniebieniu!:)
Barbara13 16.11.2015 21:07
właśnie na taki przepisik polowałam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak