Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinak po polsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak 1 kg
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
mleko kilka łyżek
sól do smaku
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinak po polsku

Szpinak przebrać, poobrywać listki, dokładnie umyć osączyć. Obgotować, wnurzając na wrzącą wodę (nie przykrywać rondla). Gotować parę minut, odcedzić, ponownie wrzucić do gorącej wody i znów gotować przez parę minut. Powtórzyć to kilkakrotnie. Po ostatnim odcedzeniu ostudzić. Posiekać drobno ostrym nożem. Przesianą mąkę wymieszać z mlekiem, wlać do szpinaku. Zagotować mieszając. Przyprawić do smaku solą. Tuż przed podaniem dodać masło. Można dodać surowe jajko, mieszając, żeby scięło się białko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak