Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 40 dag
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
żółtko jajek 2
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
kwaśna śmietana 200 ml
tłuszcz do smażenia
cukier puder
czekolada mleczna
wiórki kokosowe
orzechy włoskie

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Kroki postępowania

1
Ser mielimy w maszynce . Następnie zmielony ser biała łączymy z wszystkimi składnikami oprócz cukru pudru , czekolady , wiórek koksowych oraz tłuszczu. Z składników należy zarobić ciasto i utworzyć kulę.
Krok 1 - Oponki  foto
2
Gotowe ciasto należy rozwałkować i wykrawać szklanką kółka a kieliszkami w środku wykrawamy.
Krok 2 - Oponki  foto
3
Gotowe oponki smażymy na oleju w głębokim tłuszczu aż będą rumiane .
Krok 3 - Oponki  foto
4
Gotowe opony posypujemy cukrem pudrem lub rozpuszczamy czekoladę i oponko polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi orzechami. Oponki z kokosem polewą dajemy do lodówki na około 40 minut.
Krok 4 - Oponki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 31.10.2015 17:28
Bardzo ładnie wyszly, takie okrąglutkie ....pycha!
Ewa Wojtaszko 31.10.2015 07:33
oy dawno już nie robiłam oponek...
Krystyna32 30.10.2015 08:37
bardzo smaczne
Rogalik 29.10.2015 22:20
pyszne oponki
w mojej kuchni 29.10.2015 21:17
Pyszne słodkości!
Bernadeta1 29.10.2015 17:52
bardzo lubię, pyszne
gosia1988 29.10.2015 17:29
smaczne oponki
pestka 29.10.2015 17:20
wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak