Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki tygryska (Dutch Crunch Rolls)

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto właściwe

mąka pszenna 400 g
drożdże świeże 8 g
mleko ciepłe 240 g
woda letnia 58 g
sól 1,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
olej 2 łyżki

Ciasto ryżowe

mąka ryżowa 120 g
drożdże 8 g
sól 1/4 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
woda letnia 115 g
olej 1 łyżka

Porada

Składniki na ok. 8 dużych bułek. Przepis na bułki znalazłam na http://palcelizac.blogspot.com/.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki tygryska (Dutch Crunch Rolls)

Ciasto właściwe:
W misce mieszamy oba rodzaje mąki, drożdże instant, cukier i sól (ze świeżymi należy zrobić rozczyn). Do miski z mąką dodajemy mleko, oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy je niewielką ilością mąką. Do naoliwionej miski przekładamy ciasto. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, składając raz po 30 minutach.

Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 8 części. Każdą formujemy w bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i przykrywamy czystą ściereczką na 15 minut.

Ciasto ryżowe:

Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Przygotowana pasta powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarowywać (można dać łyżkę wody więcej jeśli ciasto nie chce się rozsmarować).

Gdy bułeczki podrosną rozsmarowujemy dość grubo pastę na wierzchu i po bokach bułek. Bułki ponownie przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Bułki pieczemy w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut lub do momentu aż się zezłocą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak