Przepis i sposób przygotowania na: Sernik waniliowo - cytrynowy z sosem malinowym
2. Przygotowanie masy serowej: do dużej miski dajemy ser (najlepszy świeżo zmielony, ale można również użyć sera z wiaderka), cukier, sok z cytryny, śmietanę i ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy, a następnie miksując na wolnych obrotach wbijamy po 1 jajku. Musimy uważać, aby nie napowietrzyć zbytnio sera, inaczej po upieczeniu ciasto bardzo opadnie.
3. Maliny przekładamy do rondelka (jeżeli są świeże, dodatkowo dodajemy ok 4 łyżek wody), wsypujemy cukier i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Dokładnie studzimy.
4. Na spód z herbatników wylewamy masę serową. Do piekarnika wkładamy naczynie z wodą i nagrzewamy go do 170*C. W takiej temperaturze ciasto pieczemy ok 90 minut. Ciasto po upieczeniu dokładnie studzimy najpierw do temp. pokojowej, a następnie wkładamy na noc do lodówki.
5. Na wierzch sernika wylewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką. Przed podaniem ciasto polewamy ciepłym sosem malinowym.
SMACZNEGO :-)