Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg 300 g
masło 20 g
kasza pęczak 60 g
Kucharek Smak Natury 2 łyżki
białe wino 200 ml
marchewka
por
seler 1/2 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Cebula suszona Prymat

Porada

Rybę możemy pozbawić łusek za pomocą łyżki - to szybki i dość czysty sposób.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43

Kroki postępowania

1
Oczyszczamy rybę – wykrajamy ości, oddzielamy mięso od skóry.
Krok 1 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto
2
Doprawiamy filety (od strony skóry) ziołami prowansalskimi, pieprzem cytrynowym, solą morską do smaku.
Krok 2 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto
3
Filety rybne zawijamy w roladki, a następnie w folię do żywności (aby kształtem przypominały cukierki).
Krok 3 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto
4
Przygotowujemy ciepłą sałatkę: kroimy selera, marchewkę oraz pora w kostkę.
Krok 4 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto
5
W małym garnku rozpuszczamy masło.
Krok 5 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto
6
Wstawiamy drugi garnek z wodą do ugotowania „cukierków z ryby” – doprawiamy wodę 2 łyżkami przyprawy do potraw i wlewamy trochę wina.
Krok 6 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto
7
Do garnka z masłem wrzucamy warzywa i kaszę pęczak (objętościowo tyle kaszy pęczak, ile warzyw). Dodajemy suszoną cebulę, sól i pieprz, resztę wina i czekamy aż wino odparuje.
Krok 7 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto
8
Rybę zawiniętą w folię wkładamy do wody z przyprawą do potraw na około 7 minut. Do ciepłej sałatki kiedy odparuje wino dodajemy trochę wody i gotujemy około 10 minut.
Krok 8 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto
9
Na talerz nakładamy ciepłą sałatkę, roladki wyjęte z folii i przecięte na pół, udekorowane świeżą natką pietruszki.
Krok 9 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak