Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w pikantnym sosie pomidorowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

farsz

szpinak mrożony 450 g
ser ricotta 250 g
ząbki czosnku 4
parmezan starty 100 g
jajko 1
sól i pieprz
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
masło 3 łyżki

ciasto

mąka pszenna 2 szkl
olej 4 łyżki
woda wrząca

sos

passata pomidorowa 500 ml
sok pomidorowy 250 ml
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
tymianek 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki
ocet 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sól i pieprz

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/10/pierogi-ze-szpinakiem-i-ricotta-w.html

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i ricottą w pikantnym sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy szpinak i dusimy tak długo, aż wyparuje z niego cała woda. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do szpinaku dodajemy ser parmezan, ricottę, jajko i przyprawy.
Krok 1 - Pierogi ze szpinakiem i ricottą w pikantnym sosie pomidorowym  foto
2
Całość bardzo dokładnie mieszamy, a następnie studzimy w lodówce.
Krok 2 - Pierogi ze szpinakiem i ricottą w pikantnym sosie pomidorowym  foto
3
Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać. Ciasta nie możemy wyrabiać zbyt długo - inaczej po ugotowaniu będzie twarde.
Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.

Krok 3 - Pierogi ze szpinakiem i ricottą w pikantnym sosie pomidorowym  foto
4
Do dużego garnka wlewamy wodę i trochę oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy pierogi i studzimy na talerzach.
Do rondla wlewamy passatę pomidorową, sok pomidorowy, dodajemy koncentrat i wszystkie przyprawy. Sos gotujemy ok 10 minut na wolnym ogniu.
Pierogi przed podaniem polewamy sosem pomidorowym.


SMACZNEGO :-)
Krok 4 - Pierogi ze szpinakiem i ricottą w pikantnym sosie pomidorowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 29.10.2015 18:54
Jejciu jak one apetycznie wygladają :)
dollce 29.10.2015 12:17
wyglądają smakowicie
Ifa 29.10.2015 06:02
Przepyszny pomysł, uwielbiam szpinak :-)
Barbara13 29.10.2015 00:06
Pysznie tutaj,kradnę przepisik
MałaMi89 28.10.2015 22:11
Bardzo mi się ten przepis podoba :)
wwwiolka 28.10.2015 20:45
Bardzo ciekawe danie.
Kolorowa 28.10.2015 19:37
Aż zgłodniałam.
IKrakowianka 28.10.2015 19:10
rewelacyjne danie
adelajda 28.10.2015 15:34
dobre pierogi
bietka 28.10.2015 13:38
ale pyszny obiadek :
aginaa 28.10.2015 12:53
apetyczne pierozki
Internetowa Kuchnia 28.10.2015 12:37
wyglądaja super :)
Mancia w kuchni 28.10.2015 12:29
zapraszam! tylko trzeba zrobić nowe, bo te już zjedzone :D akurat rąk do lepienia nie zabraknie :)))
IZABELA29 28.10.2015 12:04
ja sie piszę na obiad
Anna169Hosz 28.10.2015 12:01
Ale kusisz a ja mam słabość do pierogów:)
Ewa Wojtaszko 28.10.2015 11:50
ciekawie wyglądają te pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak