Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka wielkanocna

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka tortowa 1/2 kilogram
żółtko jajek 2 sztuka
puree z dyni 200 gram
drożdże świeże 15 gram
śmietana kremówka 1/2 szklanka
cukier drobny 3/4 szklanka
esencja waniliowa 2 łyżeczka

PONADTO

żółtko jajek 1 sztuka
śmietana kremówka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka wielkanocna

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę lekko podgrzanej śmietany i dwóch łyżek mąki robię rozczyn i odstawiam do wyrośnięcia.
Gotowy rozczyn przekładam do miski miksera, dodaję pozostałe składniki i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam rękoma, a następnie dzielę na trzy części. Formuję z nich trzy wałeczki jednakowej długości.
Krok 1 - Chałka wielkanocna foto
2
Z jednej strony wszystkie wałeczki dokładnie sklejam i zaplatam je jak warkocz. Łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki.
Krok 2 - Chałka wielkanocna foto
3
Zaplecioną chałkę przenoszę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia.
Krok 3 - Chałka wielkanocna foto
4
Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z łyżką śmietanki i posypuję cukrem perlistym.
Krok 4 - Chałka wielkanocna foto
5
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30-35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Gdyby chałka zbyt mocno przypiekała się od góry można ją nakryć arkuszem papieru do pieczenia.
Upieczoną chałkę pozostawiam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
*użyłam specjalnie do tej chałki jesienią zamrożonego puree z dyni, które kilka godzin przed pieczeniem wyjęłam z zamrażarki
*jeśli puree z dyni jest rzadkie, to należy dać nieco więcej mąki, ale nie za dużo, ciasto ma być dość luźne, ale lśniące i dobrze wyrobione. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasto będzie twarde, a po upieczeniu niesmaczne.
Krok 5 - Chałka wielkanocna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 28.03.2016 10:59
Jaka słoneczna, piękna !
Alex_M 14.11.2015 10:34
pieknie wyszla :)
Wiktoria29 28.10.2015 21:02
rewelacyjnie wygląda
Janina 28.10.2015 19:28
Pyszności;)
Aannkaa82 28.10.2015 17:29
Wyglada bardzo apetycznie, muszę wypróbować przepis :)
joannaa24 28.10.2015 16:29
Super wyszła, też czasami tak zaplatam ciasto na babke
Ewa Wojtaszko 28.10.2015 11:54
jaka żółciutka w środku !
ania2610 28.10.2015 10:48
wygląda pięknie nawet przed upieczeniem, a po upieczeniu - palce lizać!
agnieszka214 28.10.2015 10:04
lubie domowe wypieki
2milutka 28.10.2015 09:46
Puchata i cudownie wyrośnieta :)
Krystyna32 28.10.2015 09:13
bardzo smaczna
Malinka 28.10.2015 09:04
BAAARDZO APETYCZNA!!!
Damiano
Damiano 28.10.2015 08:33
smaczna chałka
norweska20 28.10.2015 00:19
bardzo apetyczna
ttrytka 27.10.2015 23:59
smakowita chałka
IKrakowianka 27.10.2015 21:32
pięknie wygląda
Bernadeta1 27.10.2015 20:51
pysznie wygląda ta Twoja chałka
Megg 27.10.2015 20:23
pysznie sie prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak