Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Pierś z kaczki

pierś z kaczki 2 szt.
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos pomarańczowy

sok z pomarańczy
skórka z pomarańczy lub limonki
jabłko 1 szt.
dynia
miód 2 łyżki
rozmaryn świeży

Puree z selera naciowego

seler naciowy
cebula 1 szt.
czosnek ząbki 1 szt.
mleko 250 ml
masło 2 łyżki

Porada

Puree możemy polać oliwą zmiksowaną z sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami

Kroki postępowania

1
Piersi z kaczki dokładnie myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Nacinamy w kratkę skórę, przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami foto
2
Kaczkę układamy na zimną patelnie i smażymy skórą do dołu ok. 8 min. (do momentu kiedy tłuszcz się wytopi a skóra się zarumieni).
Krok 2 - Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami foto
3
Pierś przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 5 min.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i zapiekamy w piekarniku ok. 5-8 min w temp. 180 stopni C.
Krok 3 - Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami foto
4
Na patelnię, na której smażyła się kaczka wrzucamy łyżeczkę masła. Dodajemy sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, miód oraz rozmaryn i deglasujemy do momentu kiedy masło się roztopi. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz jabłko i smażymy do momentu zagęszczenia się sosu. Dynia i jabłko powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.
Krok 4 - Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami foto
5
Seler naciowy myjemy i kroimy w dużą kostkę a cebulę w ćwiartki. Całość wrzucamy do garnka, dodajemy czosnek i całość zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Kiedy warzywa będą miękkie odcedzamy je z nadmiaru płynu, dodajemy masło i miksujemy blenderem na puree.
Krok 5 - Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami foto
6
Piersi z kaczki wyciągamy z piekarnika, owijamy szczelnie folią aluminiową, odczekujemy ok. 10 min. i kroimy w plastry. Podajemy z przygotowanym puree z selera naciowego i sosem pomarańczowym.
Krok 6 - Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 27.10.2015 20:57
uwielbiam takie jedzonko
Wacław 27.10.2015 19:35
pyszna propozycja obiadowa :-)
Renata9 27.10.2015 18:02
Taki obiadek to bym chętnie zjadła.
Agnieszka-87-25 27.10.2015 14:54
wyborne mięso
w mojej kuchni 27.10.2015 14:42
pyszne jedzonko do zjedzenia..
Internetowa Kuchnia 27.10.2015 14:06
mmm super połaczenie
Jumper123 27.10.2015 13:04
pysznie wygląda mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak