Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso słoikowe na obiady

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1/2 kg
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 1/2 łyzeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 3-5 szt
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 5-6 ziarenek
ziele angielskie 5-6 szt
czosnek 6-8 ząbków
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso słoikowe na obiady

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dosć dużą kostkę.
Krok 1 - Mięso słoikowe na obiady foto
2
Wszystkie przyprawy wymieszać i natrzeć nimi mięso. Czosnek obrać i pokroić w plasterki i również dodać do mięsa. Odstawic na kilkanaście godzin do lodówki.
Krok 2 - Mięso słoikowe na obiady foto
3
Następnie mięso razem z przyprawami przełożyć do wyparzonych słoików. Zalać wodą do 2/3 wysokości. Zakręcić i wstawic do garnka zalać wodą (tak żeby nie przykrywała słoików) i gotować 1,5 godziny. Zostawić w wodzie do wystudzenia. Następnego dnia ponownie zagotować.
Krok 3 - Mięso słoikowe na obiady foto
4
Tak przygotowane mięsko jest gotowe do jedzenia. Mięciutkie i pyszne. Wystarczy otworzyć słoik, podgrzać dodac ryż lub ziemniaki i mamy awaryjny obiad :).
Krok 4 - Mięso słoikowe na obiady foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 21.05.2016 11:39
bardzo dobre
Habibi 27.10.2015 08:45
Robię od lat takie mięsne przetwory i przyznał, że są bardzo przydatne i wygodne - zawsze można sięgnąć po słoiczki, kiedy tylko nie ma się czasu na długie przygotowanie surowego mieska :)
Łukasz15 26.10.2015 23:14
Dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak