Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo-jagodowy przekładaniec

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
olej 5 łyżek
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa budyniowa

mleko 2 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
czekolada mleczna 5 dag
cukier puder 1/2 szklanki
masło 25

masa śmietankowa

śmietana 30% 300 ml
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

dodatkowo

dżem z owoców leśnych 1 słoik
czekolada gorzka 5 dag
herbatniki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-jagodowy przekładaniec

Kroki postępowania

1
Całe jajka ubić do białości z cukrem do ubitych jajek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao po delikatnym wymieszaniu ciasta dodać do niego olej i wymieszać.
Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 35 minut do suchego patyczka.
Krok 1 - Czekoladowo-jagodowy przekładaniec foto
2
Krem budyniowy:
1 szklankę mleka zagotować, a w drugiej wymieszać żółtka z mąką i wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować do zgęstnienia do gorącego budyniu dodać czekoladę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie ucierania dodając zimny budyń.
Krok 2 - Czekoladowo-jagodowy przekładaniec foto
3
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki jeden ponownie ułożyć w formie oba placki dobrze nasączyć kawą
Krok 3 - Czekoladowo-jagodowy przekładaniec foto
4
na spód wyłożyć całą masę budyniową na niej ułożyć jeden obok drugiego herbatniki które posmarować dżemem, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć.
Krok 4 - Czekoladowo-jagodowy przekładaniec foto
5
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ja rozpuściłam w gorącym kompocie wiśniowym przez co uzyskałam w niej delikatny kolorek, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i połączyć z żelatyną. Przygotowaną śmietanę wyłożyć na cieście i równo rozsmarować, następnie posypać sporą ilością startej czekolady i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Krok 5 - Czekoladowo-jagodowy przekładaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 17.04.2017 07:42
czekoladowo jagodowy wypiek smaczny i ładny
foczka-ks 28.10.2015 20:55
smakowite ciacho
GOSIA18 27.10.2015 14:32
Chętnie się skuszę
wyattearp 27.10.2015 13:28
pyszne ciacho
Mniam 27.10.2015 09:46
O rety, ale to ciasto wygląda obłędnie. Idealne do kawy!
Ifa 27.10.2015 07:31
Ale pycha!
Wiktoria29 26.10.2015 21:23
bardzo apetyczne
Wiesława1 26.10.2015 20:27
Super deserek
Janina 26.10.2015 19:18
Pyszności;)
Jadwiga/Jaga85 26.10.2015 18:24
Super przepis!
Bernadeta1 26.10.2015 18:05
Jakie tu pyszne ciasto
Misia13 26.10.2015 14:55
apetycznie ;-)
bietka 26.10.2015 14:02
wygląda pysznie :)
ania2610 26.10.2015 13:24
pyszne ciasto z pyszną masą!
mysza75 26.10.2015 11:56
jakie pyszne ciacho do kawy nic tylko zajadać
dollce 26.10.2015 11:31
idealny do kawki ;)
norweska20 26.10.2015 11:15
smakowite zestawienie
Mama niejadka 26.10.2015 10:58
Pyszny przekładaniec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak