Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrust, czyli faworki

5.0
(36)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Mówisz Karnawał, myślisz o faworach? :) Nic w tym dziwnego! Według staropolskiego zwyczaju, to właśnie w czasie Karnawału smażyło się faworki. Te delikatne smakołyki znane są nam pod dwiema nazwami: faworkami albo chrust. A Wy jak je nazywacie? Zapraszam na sprawdzony przepis na faworki. 

Składniki:

Lista składników

mąka tortowa 200 gramów
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana gęsta 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
spirytus 1 łyżka

Dodatkowo:

cukier puder 3 łyżki
olej do smażenia 0,5 litra
smalec 0,5 kilograma

Przepis i sposób przygotowania na: Chrust, czyli faworki

Delikatne i kruche faworki potrafią zniknąć dosłownie w kilka chwil. Warto posypać je cukrem pudrem - wtedy smakują jeszcze lepiej. 

- przepis na tradycyjne faworki (chrust),

- dokładny opis przygotowania,

- dowiesz się jak smażyć faworki, aby miały idealny złoty kolor.

Przepis na faworki (chrust):

1. Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia.

2. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

3. Ciasto ma wyglądać podobnie do ciasta na makaron.

4. Ciasto podzielić na części i wałkować bardzo cieniutko, tylko minimalnie podsypując mąką, a najlepiej w ogóle nie podsypywać.
Nożem lub radełkiem pokroić ciasto na paski o szerokości 3 cm i długości około 10 cm.

5. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć przez to nacięcie jeden koniec paska.

Jak smażyć faworki, aby wyszły delikatne i upieczone na złoty kolor?

1. W rondlu rozgrzać olej i smalec. Na rozgrzany tłuszcz wkładać po kilka ciastek.

2. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

3. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

4. Gdy faworki ostygną posypać je cukrem pudrem.


*przed smażeniem zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta i jeśli natychmiast wypłynie i się zarumieni, to znaczy, że tłuszcz jest odpowiednio gorący i można zacząć smażyć chrust

*przed wrzuceniem ciastek do gorącego tłuszczu delika

Jeśli nigdy nie smażyliście faworek - to z tym przepisem koniecznie musicie się zdecydować. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 12.02.2018 09:08
Koniecznie muszę spróbować zrobić
Klausia 03.02.2016 18:02
wyglądają idealnie :)
Alex_M 15.11.2015 19:25
chętnie bym zjadła :)
Ela15 28.10.2015 08:56
bardzo lubie
mysza75 26.10.2015 11:57
moje ulubione pyszności mniam
ben-ka 26.10.2015 10:55
Może być chrust, mogą być faworki:) i tak są pyszne!
Malinka 26.10.2015 10:35
Jak zwał, tak zwał... Najważniejsze, że wyglądają cudownie apetycznie!
RenataZ-et 26.10.2015 10:13
uwielbiam :)
Futka 26.10.2015 09:19
Idealne i pyszne faworki :)
Aannkaa82 26.10.2015 08:52
Oj ależ mi zrobiłaś ochote na takie chruściki - uwielbiam :)
Ifa 26.10.2015 08:48
Chrupiące pyszności :-)
Krystyna32 26.10.2015 08:38
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak