Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z zielonej soczewicy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica zielona 200 g
pomidory 5 szt.
cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
marchewka 2 szt.
woda 1,5 l
oregano 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z zielonej soczewicy

Soczewicę opłukać, następnie wsypać do garnka z wodą i postawić gotować. Dodać 2 listki laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego. Marchewkę pokroić w kostkę i dodać do soczewicy. Cebulę zeszklić na 4 łyżkach oliwy i razem z nią dodać do gotującej się soczewicy. Czosnek wycisnąć przez praskę do zupy. Wszystko razem gotować ok 30 minut.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Gdy soczewica będzie miękka dodać do zupy pomidory i oregano i gotować jeszcze przez ok 10 minut. Zupę na koniec przyprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 24.10.2015 22:34
bardzo apetyczna zupka ;)
Megg 24.10.2015 18:52
super smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak