Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ślimaki z masłem czosnkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ślimaki 90 szt
włoszczyzna
sól
masło 1 opak
czosnek 3 ząbki
pietruszka 1 pęczek
pieczywo tostowe

Przepis i sposób przygotowania na: ślimaki z masłem czosnkowym

Kroki postępowania

1
ślimaki trzymamy przez około 3 dni np w wiaderku, ale przykryte siatką by miały przewiew i mogły oddychać. W tym czasie one się wypróżnią. Następnie myjemy je i posypujemy dużą ilością soli by je odśluzować.
Krok 1 - ślimaki z masłem czosnkowym foto
2
Odstawiamy na 10 minut, następnie je myjemy z tego śluzu i wrzucamy do wrzątku. Partiami by woda ciągle wrzała. Gotujemy około 10 minut.
Krok 2 - ślimaki z masłem czosnkowym foto
3
Gdy wystygną, widelczykiem z dwoma ząbkami wyciągami ślimaki okrężnym ruchem by wyjąć je w całości. Skorupki odkładamy-przydadzą się nam jeszcze. Jeśli ślimaka nie zostanie wyciągnięty w całości to skorupkę wyrzucamy.
Krok 3 - ślimaki z masłem czosnkowym foto
4
Odkrajamy od ślimaka nogę-ta część co wychodzi ze skorupki, tą co się chowa wewnątrz wyrzucamy.
Krok 4 - ślimaki z masłem czosnkowym foto
5
Gotujemy bulion na włoszczyźnie i wrzucamy do niego ślimaki. W razie wyparowywania dolewamy wody. Gotujemy około 2-2,5 godziny, aż widelczyk bez oporu wejdzie w mięso. Skorupki natomiast wygotowujemy w osobnym garnku, przez około 30 minut.
Krok 5 - ślimaki z masłem czosnkowym foto
6
Odcedzamy mięso od rosołu.
Krok 6 - ślimaki z masłem czosnkowym foto
7
Masło ucieramy z posiekaną pietruszką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 7 - ślimaki z masłem czosnkowym foto
8
Wygotowane i suche skorupki nadziewamy ślimakiem i dokładamy masełko.
Krok 8 - ślimaki z masłem czosnkowym foto
9
Ślimaki podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez jakieś 8-10 minut. Trzeba je układać otworkami do góry by masło nie wypłynęło. Robimy tosty i podajemy ślimaki. Masło ze skorupki wylewamy na tosty i widelczykiem wyjmujemy mięso.
Smacznego :)
Krok 9 - ślimaki z masłem czosnkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 25.10.2015 12:46
bardzo dużo pracy i czasu wymaga przygotowanie... podziwiam zacięcie :)
Stenka 24.10.2015 19:13
jakoś nigdy nie jadłam i nie mam na nie ochoty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak