Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łazanki z kapustą i grzybami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron łazanki 250 g
kapusta biała 1/2 szt (średniej wielkości)
boczek surowy 300 g
cebula 1 szt
masło klarowane 1 łyżeczka
bulion warzywny 100 ml
smalec 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki z kapustą i grzybami

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy poszatkowaną kapustę, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru płynu.
Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu, na rumianu, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Grzyby oczyszczamy, obgotowujemy we wrzątku przez kilka minut. Odsączamy, dodajemy do kapusty razem z boczkiem i makaronem. Ponownie wstawiamy na palnik, podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 24.10.2015 09:18
Dawno już jadłam łazanki. Twoje na pewno pyszne :)
Malinka 24.10.2015 08:54
Chętnie bym zjadła :)
JulkaTomeczek 23.10.2015 23:11
Smaczne danie
norweska20 23.10.2015 20:33
smakowita propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak