Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 300 gram
cebula 2 sztuki
masło 2 łyżki
kwaśna śmietana 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
woda 1.5 szklanki
kostka rosołowa 2 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
tymianek
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
ser żółty 150 gram
ketchup pikantny
bagietka 3 -4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanki

Kroki postępowania

1
Pieczarki oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dwóch patelniach rozgrzać po łyżce masła i na jednej zeszklić cebulę a na drugiej usmażyć pieczarki do odparowania płynu.
Krok 1 - Zapiekanki         foto
2
Połączyć cebulę z pieczarkami.
Krok 2 - Zapiekanki         foto
3
Wodę zagotować i rozpuścić kostki rosołowe. Wlać do pieczarek, dodać po szczypcie tymianku i pieprzu i dusić na wolnym ogniu 5 minut.
Krok 3 - Zapiekanki         foto
4
Żółtko, śmietanę i mąkę dokładnie rozmieszać, rozrzedzając niewielką ilością zimnej wody.
Krok 4 - Zapiekanki         foto
5
Wlewać do gotujących się pieczarek i energicznie mieszać.
Krok 5 - Zapiekanki         foto
6
Sos będzie dość gęsty. Wykładać na rozkrojone bułki i posypać startym serem.
Krok 6 - Zapiekanki         foto
7
Zapiekać w temp. 200 stopni kilka minut, do rozpuszczenia sera i lekkiego zrumienia. Podawać z ketchupem i odrobiną ostrej papryki.
Krok 7 - Zapiekanki         foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 29.09.2018 08:16
No nie,muszę zrobić :)
Anna169Hosz 23.10.2015 22:11
Dawno nie jadłam a takie smaczne:)
joannaa24 23.10.2015 21:24
Oj zjadło by się... ;)
gosia1988 23.10.2015 19:55
smaczne zapiekanki
Babeczka35 23.10.2015 19:33
Super takie zapiekanki:)
Łukasz15 23.10.2015 19:32
Lubię takie zapiekanki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak