Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe przekąski z bekonem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 2,5 szkl
drożdże suche 2,5 łyżeczki
woda ciepła 1 szkl
oliwa 1 łyżka
sól 1,5 łyżeczki

farsz

bekon 8-10 plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe przekąski z bekonem

Bekon pieczemy w piekarniku, studzimy i kroimy w kostkę.
Ciasto:
Drożdże zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody, mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do mąki dodajemy oliwę z oliwek i rozczyn , dolewamy resztę wody i sól, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy, na połowie kładziemy pokrojony bekon. Ciasto składamy na pół i rozwałkowujemy. Tak przygotowane ciasto kroimy w paski, i delikatnie je skręcamy. ( można zwinąć tworząc ślimaki ). Przekąskę układamy na papierze do pieczenia . Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 23.10.2015 17:33
ciekawa przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak