Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na kruchym spodzie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

mąka tortowa 400 g
masło lub margaryna 150 g
smietana 18% 4 łyzki
cukier 100 g
cukier waniliowy 1 szt
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 płaska łyzeczka

masa

masa makowa 1 puszka
białko 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyzek

polewa

masło 6 łyżek
cukier 6 łyżek
woda 6 łyżeczek
kakao 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na kruchym spodzie

Z podanych składników zagnieść ciasto .Podzielić na dwie części i rozwałkować.Na wysmarowaną blaszkę wyłożyć jedną część ciasta.
Masę makową wyjąć z puszki ,wymieszać z bułka tartą ,dodać ubite białka .
Wymieszać i wyłożyć na ciasto, przykryć drugą częścią ciasta.
Pies w 190 stopni 40 min. Po wyjęciu polać polewą przygotowaną z podanych składników i udekorować lukrem lub orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 22.10.2015 17:41
moje ulubione ciasto z makiem
Damiano
Damiano 22.10.2015 15:34
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak