Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dyniowe z orzechami

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

puree z dyni 1,75 szklanki 200ml
mąka pszenna 2 szklanki 200ml
cukier 1,75 szklanki 200ml
olej 0,75 szklanki 200ml
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 0,5 opakowania

krem

serek mascarpone 25 dag
śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki

Dodatkowo

masa krówkowa 1/2 puszki
orzechy włoskie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowe z orzechami

Kroki postępowania

1
Na mus musimy najpierw upiec dynię w piekarniku
Krok 1 - Ciasto dyniowe z orzechami foto
2
po wystudzeniu oddzielić od skórki i dokładnie zmiksować.
Krok 2 - Ciasto dyniowe z orzechami foto
3
Mąkę wymieszać na sucho z przyprawą do piernika, solą, sodą i proszkiem do pieczenia.
Krok 3 - Ciasto dyniowe z orzechami foto
4
W drugim naczyniu ubić jajka z cukrem, olejem i musem z dyni do płynnych składników wsypać suche i jeszcze chwilkę razem miksować na małych obrotach miksera.
Krok 4 - Ciasto dyniowe z orzechami foto
5
Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto które piec w temp. 180 st około 30 minut do momentu suchego patyczka.

Krem:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru na koniec ubijania do śmietanki dodać ser, dolać płynną żelatynę i dokładnie wymieszać.Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie do pieczenia, do masy kajmakowej dodać około 1/2 łyżeczki soli morskiej i dokładnie wymieszać
Krok 5 - Ciasto dyniowe z orzechami foto
6
tak przygotowaną masą posmarować dół ułożony w formie i posypać 3 łyżkami mielonych orzechów. 3/4 całego kremu rozsmarować na masie kajmakowej, przykryć drugim plackiem i po wierzchu posmarować pozostałym kremem, posypać mielonymi orzechami i dodatkowo można ozdobić strużkami z rozpuszczonej czekolady.
Przygotowane ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.
Krok 6 - Ciasto dyniowe z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 19.02.2017 11:47
Pysznie wygląda
Ada-Gaba 07.09.2016 20:36
Bardzo dobre
ben-ka 25.10.2015 09:39
Wygląda bardzo apetycznie......
Barbara777 22.10.2015 10:41
ciekawy pomysł
IZABELA29 22.10.2015 10:41
świetnie smakuje
bertpvd 22.10.2015 09:19
super ciacho !
berys18 22.10.2015 08:34
z chęcią bym się poczęstowała
jagoda5913 22.10.2015 01:47
pyszne musze zrobić
Ada-Gaba 21.10.2015 22:38
fajnie wygląda
Marta Ryżek-Kalkowska 21.10.2015 22:31
fajne smaki
pajbek 21.10.2015 21:32
fajnie wygląda to i musi być pyszne ;-)
Wafelek2601 21.10.2015 21:21
Bardzo dobre
Alex_M 21.10.2015 20:51
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak