Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną

4.0
(28)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 600 gram
woda 1 1/3 szklanka /gorąca
olej rzepakowy 4 łyżka
sól do smaku

FARSZ

mięso z kurczaka 400 gram / pieczone
ugotowane mięso z kurczaka 400 gram
kasza jęczmienna 1 szklanka
cebula 2 sztuka
czosnek 3 ząbek
ziemniaki ugotowane 2 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/4 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
czubrica zielona 2 łyżeczka
olej 2 łyżka

DO PODANIA

cebula 1 sztuka
masło 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju.
Krok 1 - Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną foto
2
FARSZ: kaszę jęczmienną starannie wypłukać i ugotować w osolonej wodzie na sypko. Odstawić do przestygnięcia.
Mięso i gotowane ziemniaki zmielić w maszynce na średnich oczkach. Cebulę przełożyć do miski z mięsem, dodać kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i bardzo starannie wymieszać.
Krok 2 - Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną foto
3
CIASTO: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i stopniowo dolewając gorącą wodę wymieszać. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką lub dolać odrobinę wody. Dokładnie wyrobione ciasto nakryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny, aby „odpoczęło” i nabrało elastyczności.
Krok 3 - Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną foto
4
Po tym czasie jeszcze chwilę wyrabiać ciasto, a następnie podzielić je na trzy części. Każdą część ciasta kolejno wałkować na cienki placek. Wycinać szklanką krążki, nakładać farsz łyżeczką i dokładnie zlepiać brzegi.
Krok 4 - Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną foto
5
Pierogi układać na lnianej ściereczce zachowując odstępy. Nakryć drugą ściereczką, aby nie obsychały.
Krok 5 - Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną foto
6
Pierogi gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, przez 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową. Podawać gorące z uduszoną cebulą na maśle.
Krok 6 - Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.09.2016 22:28
super pierogi
Edita 16.09.2016 14:09
trzeba wyprobowac
IZABELA29 26.07.2016 20:55
przepyszne pierożki
Ela15 28.10.2015 08:57
bardzo smaczne
ben-ka 23.10.2015 13:40
Z takim farszem nie robiłam......
agnieszka214 22.10.2015 17:52
juz mam smaka na cos pysznego
dollce 22.10.2015 00:47
apetyczna propozycja
Ania84 21.10.2015 22:37
super pierogi bardzo smaczne
Iwusia 21.10.2015 22:08
smaczne pierogi
Anna169Hosz 21.10.2015 21:48
Smakowicie wyglądają.
Barbara13 21.10.2015 21:11
takich jeszcze nie jadłam a zapowiadają się smakowicie,kradnę przepis
pestka 21.10.2015 20:56
przepyszne pierożki
iziona 21.10.2015 20:00
Narobiłaś mi strasznej ochoty na takie pierogi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak