Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa z nutą grzybów leśnych

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

bulion drobiowy 1 litr
pieczarki 6 szt.
ziemniaki 2 szt.
cebula biała 1 szt.
marchewka 1 szt.
pietruszka 1 szt.
seler (kawałek )
kalarepka młoda (kawałek )
śmietana 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
oliwa

PRZYPRAWY

grzyby suszone 1 łyżeczka (mielonych)
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie 2 ziarenka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat
papryczka chili
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa z nutą grzybów leśnych

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone w pasy pieczarki i dusimy razem do momentu odparowania nadmiaru wody.

KROK 2. Pietruszkę, seler, ziemniaki, marchewkę i kalarepkę kroimy w kostkę i przesmażamy wszystko na odrobinie oliwy.

KROK 3. Podsmażone warzywa i pieczarki dodajemy do gotującego się bulionu wraz z 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki, łyżeczką suszonych grzybów*, koperku oraz listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości.

* Mielone grzyby suszone są świetną przyprawą do zup, sosów i dań mięsnych. W przyprawę zaopatrzył mnie mój Tata - zapalony grzybiarz, który część swoich zbiorów po wysuszeniu mieli.

KROK 4. Na koniec zupę doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chilli oraz zabielamy śmietaną wcześniej zahartowaną chochelką zupy - ponownie zagotowujemy. Zupę podajemy ze świeżą zieleniną.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 21.10.2015 14:59
PYSZNA II AROMTYCZNA ZUPKA

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak