Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa z nutą grzybów leśnych
KROK 1. Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone w pasy pieczarki i dusimy razem do momentu odparowania nadmiaru wody.
KROK 2. Pietruszkę, seler, ziemniaki, marchewkę i kalarepkę kroimy w kostkę i przesmażamy wszystko na odrobinie oliwy.
KROK 3. Podsmażone warzywa i pieczarki dodajemy do gotującego się bulionu wraz z 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki, łyżeczką suszonych grzybów*, koperku oraz listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości.
* Mielone grzyby suszone są świetną przyprawą do zup, sosów i dań mięsnych. W przyprawę zaopatrzył mnie mój Tata - zapalony grzybiarz, który część swoich zbiorów po wysuszeniu mieli.
KROK 4. Na koniec zupę doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chilli oraz zabielamy śmietaną wcześniej zahartowaną chochelką zupy - ponownie zagotowujemy. Zupę podajemy ze świeżą zieleniną.
Życzę smacznego! :)