Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panierowane kanie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kanie kapelusze
jajko 2 szt
mąka 0,5 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szkl
mleko 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Panierowane kanie

Kroki postępowania

1
Kaniom ucinamy korzonki jak najkrócej lub całkowicie je wykręcamy. Usuwamy łuski z wierzchu i wszelkie zanieczyszczenia z blaszek. Delikatnie płuczemy pod wodą, by nie uszkodzić kapeluszy. Kapelusze kani posypujemy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Następnie dokładnie obsypujemy mąką.
Krok 1 - Panierowane kanie foto
2
Następnie roztrzepujemy jajka z odrobiną mleka lub wody. Możemy je lekko doprawić i maczamy w nim nasze kanie. Na koniec obtaczamy je lekko w drobno startej bułce.
Krok 2 - Panierowane kanie foto
3
Kanie panierowane w mące, jajku i bułce wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na dość wolnym ogniu, by ładnie się przyrumieniły i usmażyły dokładnie.
Krok 3 - Panierowane kanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 21.10.2015 16:37
same pyszności do zjedzenia..
halina17 20.10.2015 22:33
Uwielbiam kanie .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak