Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z musem brzoskwinionym na oleju rzepakowym (bezglutenowe)

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwinie w puszce 1
mąka gryczana 200 g
olej rzepakowy 100 ml
cukier drobny 90 g
śmietana 30% 90 ml
jajko 5
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka (bezglutenowy!)
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Śmietanę 30 % można zastąpić śmietanka kokosową. Składniki na prostokątną formę o wymiarach 20x40 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z musem brzoskwinionym na oleju rzepakowym (bezglutenowe)

Zaczynamy od przygotowania musu. Brzoskwinie odsączamy z syropu i przekładamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu przez około 15 minut lub do momentu aż owoce się rozpadną. Po tym czasie miksujemy je za pomocą blendera na mus. Zostawiamy do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka (o temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem dodając stopniowo cukier na puszysty krem. Mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy i partiami dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy na przemian śmietankę i olej i mieszamy do momentu aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Ciasto przelewamy do formy. Na wierzch za pomocą łyżki kładziemy mus. Nie musi być idealnie równo :)

Ciasto pieczemy przez 30 minut lub do czasu aż wykałaczka wbita w środek będzie sucha. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 21.10.2015 20:01
apetyczne........
joannaa24 21.10.2015 18:24
Ciekawe to ciasto
Krystyna32 21.10.2015 16:38
wygląda pysznie
Agnieszka-87-25 21.10.2015 15:02
dobre ciasto
Czosnek&Chilli 21.10.2015 14:29
rewelacja naprawde
monika141 21.10.2015 13:47
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak