Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowana dynia

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 900 g
cynamon 0,5 laski
miód 150 g
Goździki całe Prymat 2 szt
anyż gwiazdki 2 szt
ocet jabłkowy 155 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana dynia

Dynię obrać ze skóry, przekroić i usunąć włókniste
cząstki wraz z pestkami.
Pozostały miąższ pokroić na kawałki 2 cm.
Obrać imbir i pokroić w plasterki.

Do garnka wlać ocet, 150ml wody, wrzucić imbir, cynamon,
goździki i gwiazdy anyżu, zagotować.
Włożyć kawałki dyni i gotować 2 minuty.

Następnie wyjąc dynię łyżką cedzakową i przełożyć do słoików.
Zalewę jeszcze raz zagotować, dodać miód i dokładnie wymieszać.

Zalać dynię w słoikach tak, aby płyn sięgał 1 cm powyżej zawartości.
Słoiki natychmiast zamknąć i odwrócić do góry dnem, po czym odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak