Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń nadziewana cukinią "Pawie oczko"

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mielone

mięso mielone 1 kg
bułka czerstwa 1
jajko 2
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Czosnek suszony Prymat

Farsz

cukinia 1 mała
cebula biała 1 mała
papryka czerwona 1/2 szt
papryka żółta 1/2 szt
papryka zielona 1/2 szt
żółtko jajek 1
masło 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń nadziewana cukinią "Pawie oczko"

Kroki postępowania

1
Mięso mielone (najlepiej zmielona łopatka) doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami, dodajemy jajka i odciśniętą bułkę. Wyrabiamy do połączenia składników. Na papier do pieczenia wykładamy połowę mięsa formując wałek.
Krok 1 - Pieczeń nadziewana cukinią "Pawie oczko" foto
2
Cukinię myjemy, wydrążamy, miąższ kroimy w kostkę. Papryki i cebulkę również kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę i cukinię i dusimy ok 15 min. Studzimy. Doprawiamy, dodajemy żółtko, natkę, bułkę tartą i mieszamy.
Krok 2 - Pieczeń nadziewana cukinią "Pawie oczko" foto
3
Napełniamy wydrążoną cukinię kolorowym farszem i składamy z powrotem w całość.
Krok 3 - Pieczeń nadziewana cukinią "Pawie oczko" foto
4
Układamy cukinię na mięsie i przykrywamy pozostałym.
Krok 4 - Pieczeń nadziewana cukinią "Pawie oczko" foto
5
Zwijamy roladę w cukierek i pieczemy ok 90 min w 180 st. Po upieczeniu kroimy w plastry. Super smakuje również na zimno jako wędlina do chleba.
Krok 5 - Pieczeń nadziewana cukinią "Pawie oczko" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 18.05.2016 12:44
ładnie wygląda
msmariusz 12.01.2016 21:05
pieczeń wygląda wytwornie
Poison1988 20.10.2015 22:01
Ale świetnie wygląda :)
marzut 20.10.2015 12:05
super przepis
Jumper123 20.10.2015 11:12
pysznie wygląda
Pani Domu 20.10.2015 09:18
świetnie wygląda
Ewelina1991 20.10.2015 08:32
świetnie wygląda!!!
Krzysztof15 20.10.2015 06:12
pyszna pieczen
jagoda5913 20.10.2015 00:58
pięknie wygląda
agaK. 19.10.2015 23:46
Lubię tego typu nadziewane mięsa i roladki.
Iwusia 19.10.2015 23:40
super pomysł
agnieszka214 19.10.2015 22:59
bardzo ciekawy pomysł na pieczeń
wwwiolka 19.10.2015 22:38
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak