Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Wątróbki indycze z gruszką i majerankiem, odc. 36

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Majeranek suszony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Cebula suszona Prymat
Czosnek suszony Prymat
wątróbka drobiowa 300 g
cebula 1 szt.
gruszka 1 szt.
ziemniaki kilka sztuk
śmietana 36% 200 ml
masło 2 łyżeczki
mąka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Porada

Wyjętą z lodówki wątróbkę osuszamy na papierowym ręczniku lub ściereczce, żeby nie pryskała w trakcie smażenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Wątróbki indycze z gruszką i majerankiem, odc. 36

Kroki postępowania

1
Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z tłuszczu. Zalewamy śmietaną i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Krok 1 - Przepis dnia V: Wątróbki indycze z gruszką i majerankiem, odc. 36 foto
2
Po upływie 2-3 godzin wyjmujemy wątróbkę z lodówki i osuszamy na papierowym ręczniku lub ściereczce, żeby nie pryskała w trakcie smażenia. Następnie obtaczamy wątróbkę w mące i smażymy na rozgrzanym oleju przez około 3 minut z każdej strony.
Krok 2 - Przepis dnia V: Wątróbki indycze z gruszką i majerankiem, odc. 36 foto
3
W międzyczasie wrzucamy ziemniaki do osolonej wody i gotujemy. Możemy też użyć wcześniej ugotowanych ziemniaków. Wystarczy, że wrzucimy je na chwilę do gorącej wody, do czasu podgrzania. Z gruszki usuwamy gniazda nasienne. Skórkę zostawiamy. ½ gruszki kroimy w średniej wielkości kawałki. Drugą połowę zostawiamy do dekoracji.
Krok 3 - Przepis dnia V: Wątróbki indycze z gruszką i majerankiem, odc. 36 foto
4
Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do smażonej wątróbki. Danie doprawiamy do smaku rozmarynem, cebulą suszoną, czosnkiem granulowanym i wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojoną gruszkę i całość doprawiamy świeżo mieloną solą, pieprzem czarnym i majerankiem. Na sam koniec dodajemy masło i gdy się rozpuści, zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 4 - Przepis dnia V: Wątróbki indycze z gruszką i majerankiem, odc. 36 foto
5
Wątróbki podajemy na talerzu z ugotowanymi ziemniaczkami, przystrojone świeżą gruszką pokrojoną w plastry.
Krok 5 - Przepis dnia V: Wątróbki indycze z gruszką i majerankiem, odc. 36 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak