Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z ziarnami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni
mąka żytnia typ 1200 40 dag
mąka żytnia typ 720 40 dag
słonecznik łuskany 3/4 szkl
siemię lniane 3/4 szkl
płatki owsiane 3/4 szkl
otręby żytnie 3/4 szkl
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
woda letnia 0,8 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziarnami

Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać zakwas, oliwę oraz letnią wodę i wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do podłużnej blaszki, rękę zwilżyć wodą i wygładzić ciasto. Ciasto w blaszce przykryć ściereczką i odstawić na 5 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st przez 25 min, a następnie w temp. 190 st przez kolejne 25 min. Po upieczeniu chleb wyjąć z blaszki i posmarować pędzelkiem zanurzając go w wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kucharz11 23.11.2016 17:34
ekstra jedzonko
JOANNA16 26.10.2015 10:03
pychota lubię takie chlebki))
gusia1000 20.10.2015 23:37
Swojski najlepszy.
Monika-twin 19.10.2015 10:20
FAJNY PRZEPIS. ZDROWY.
Łukasz15 18.10.2015 20:59
Apetyczny chlebuś
Czarnula666 18.10.2015 20:57
Bardzo dobry. Ja właśnie piekę orkiszowy z ziarnami :)
Motorek 18.10.2015 17:47
smaczny i zdrowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak