Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec z młodej kapusty

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 główka
mięso od szynki 75 dkg
cebula 2 szt.
przecier pomidorowy 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec z młodej kapusty

Opłukane mięso należy pokroić w cienkie plastry, dokładnie zbić, posolić i posypać pieprzem układając jeden na drugim. Kapustę poszatkować niezbyt cienko, wygnieść nie odciskając soku. Następnie połowę kapusty ułożyć równą warstwą w rondlu, na niej cienką warstwę cebuli pokrojonej w krążki, rozłożyć plastry mięsa, znowu położyć cebulę i kapustę. Wlać szklankę wrzątku i przykryć pokrywka nieco mniejsza od pokrywy rondla, tak aby pokrywka weszła do środka przykrywając bezpośrednio kapustę. Obciążyć pokrywkę i ustawić na niezbyt dużym ogniu. Dusić nie mieszając 40 minut. Dodać następnie przecier pomidorowy i dusić jeszcze 10 minut. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

klaklak 21.08.2011 22:20
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak