Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 2 szklanki
mąka krupczatka 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
masło 25 dag
cukier waniliowy 16 g
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
dżem porzeczkowy 20 dag

Beza z bakaliami

białko 4 sztuki
cukier puder 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
bakalie 10 dag

Krem budyniowy

mleko 1/2 litra
masło 20 dag
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 16 g

Masa jabłkowa

jabłko winne 1,20 kg
cukier 3 łyżki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
woda 100 ml
galaretka agrestowa 2 torebki

Polewa chałwowa

śmietana kremówka 1/2 szkalnki
chałwa 70 g

Dodatkowo

herbatniki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową

Kroki postępowania

1
CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto, okręcamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części i wylepiamy dwie jednakowe foremki o wym 25/30 cm wyłożone pergaminem.Smarujemy po równo konfiturą porzeczkową .
Krok 1 - ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową foto
2
BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżka po łyżce cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną.
Krok 2 - ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową foto
3
Podzielić na dwie części wyłożyć bezę na ciasta kruche, posypać po równo rozdrobnionymi bakaliami, wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec 25-30 minut-do zrumienienia bezy. Tak upieczone placki zostawić do całkowitego wystudzenia
Krok 3 - ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową foto
4
KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty mleka wsypać mąki dodać Żółtak i zmiksować, wlać do gotującego się mleka mieszać do momentu zgęstnienia i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem.
Krok 4 - ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową foto
5
MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w grubsze plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i dusić w rondelku do momentu aż zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać galaretki, mieszać do momentu ich rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.
Krok 5 - ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową foto
6
POLEWA CHAŁWOWA: Śmietankę podgrzać w rondelku , dodać pokruszoną chałwę, podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia i zgęstnienia.
Krok 6 - ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową foto
7
PRZEŁOŻENIE: Krem budyniowy wyłożyć na jeden placek kruchy, rozsmarować,ułożyć warstwę z herbatników,
Krok 7 - ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową foto
8
wylać tężejącą masę jabłkową z galaretką przykryć drugim plackiem, polać polewą chałową, wstawić do lodówki.
Krok 8 - ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 24.02.2017 20:10
Pysznie wygląda
Poison1988 18.10.2015 13:25
smacznie się prezentuje :)
Janina 18.10.2015 11:12
Wspaniałe ciacho;)
IKrakowianka 17.10.2015 21:34
bardzo smakowicie wygląda
joannaa24 17.10.2015 20:11
Wygląda świetnie
halina17 17.10.2015 20:06
Dobre ciasto.
Wiktoria29 17.10.2015 19:47
świetne ciacho
Mama niejadka 17.10.2015 19:26
Pyszne ciasto
molanka 17.10.2015 18:33
apetycznie wygląda
gosia1988 17.10.2015 18:31
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak