Chleb z czosnkiem

Chleb z czosnkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • drożdże

    5 dag
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda letnia

    250 ml
  • czosnek

    4 ząbki
  • ser żółty

    20 dag
  • słodka papryka Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb z czosnkiem
Drożdże rozpuścić w 50 ml wody (lub serwatki, jeśli mamy ją pod ręką - tu ona jest użyta)
Krok 2 - Chleb z czosnkiem
Mąkę przesiać do miski robota wyposażonego w hak, wymieszać z solą i wlać rozczyn – bez wyrastania. Dodać resztę płynu.
Krok 3 - Chleb z czosnkiem
Wyrabiać najpierw na niskich obrotach, aż mąka zostanie w całości zebrana. Wyrabiać następnie na średnich obrotach przez około 8 minut. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. W dużej mierze zależeć to będzie od wilgotności mąki. Ciasto powinno być jednolite i miękkie.
Krok 4 - Chleb z czosnkiem
W międzyczasie długą keksówkę (około 30 cm) dobrze natłuścić lub wyłożyć pergaminem tak, aby końcówki wystawały nieco ponad brzeg formy.
Krok 5 - Chleb z czosnkiem
Obrać czosnek i wycisnąć bezpośrednio do ciasta. Zagniatać jeszcze 2 minuty. Zagniatając ciasto ręcznie należy wyrabiać je dokładnie tak samo – najpierw przez 8 minut, po czym po dodaniu czosnku jeszcze 2 minuty.
Krok 6 - Chleb z czosnkiem
Zagniatając ciasto ręcznie należy wyrabiać je dokładnie tak samo – najpierw przez 8 minut, po czym po dodaniu czosnku jeszcze 2 minuty.
Krok 7 - Chleb z czosnkiem
Wyjąć ciasto z miski i uformować wałek długości formy.
Krok 8 - Chleb z czosnkiem
Wsadzić do keksówki i dobrze rozklepać na spodzie. Przykryć czystą ściereczką i folią spożywczą. Ściereczka uchroni folię od przyklejenia się do ciasta, a folia zapobiegnie jego wysychaniu. Odłożyć na 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Krok 9 - Chleb z czosnkiem
Żółty ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Krok 10 - Chleb z czosnkiem
Gdy ciasto wyrośnie zdjąć folię i ściereczkę, posypać serem...
Krok 11 - Chleb z czosnkiem
...i oprószyć wędzoną lub słodką papryką w proszku.
Krok 12 - Chleb z czosnkiem
Piec około 40 minut. Gdyby ser za bardzo się rumienił - przykryć całość folią aluminiową.
Wyjąć chleb z piekarnika i ostrożnie odkroić ostrym nożykiem od brzegów formy. Lub wyjąć pociągając za brzegi pergaminu i natychmiast odkleić od niego. Za chwilę – gdy ser stwardnieje – będzie to znacznie trudniejsze, co nie znaczy… że nie do zrobienia.
borgia
Ser jaki lubimy, ale polecam ostrzejszy i twardszy - np. Goudę. Ostatnimi czasy posypuję papryką wędzoną, ale kiedyś zwykłą słodką. Obie wersje polecam. Zamiast wody można użyć serwatkę. Ten bochenek na niej jest zrobiony.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

29.09.2016 15:10
pyszny chlebek

ben-ka

16.10.2015 09:16
Bardzo apetyczny chlebek.

ilka01

16.10.2015 09:00
super chlebek

Habibi

16.10.2015 07:41
Bardzo puszysty chlebuś :)

Iwusia

15.10.2015 23:07
smaczny chlebuś

Renata9

15.10.2015 21:24
Zdrowy chlebek :-)

Wafelek2601

15.10.2015 21:19
Pyszny chlebuś

Grazyna0211

15.10.2015 20:25
pyszny domowy chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat