Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z czosnkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
drożdże 5 dag
sól 1 łyżeczka
woda letnia 250 ml
czosnek 4 ząbki
ser żółty 20 dag
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Porada

Ser jaki lubimy, ale polecam ostrzejszy i twardszy - np. Goudę. Ostatnimi czasy posypuję papryką wędzoną, ale kiedyś zwykłą słodką. Obie wersje polecam. Zamiast wody można użyć serwatkę. Ten bochenek na niej jest zrobiony.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z czosnkiem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w 50 ml wody (lub serwatki, jeśli mamy ją pod ręką - tu ona jest użyta)
Krok 1 - Chleb z czosnkiem foto
2
Mąkę przesiać do miski robota wyposażonego w hak, wymieszać z solą i wlać rozczyn – bez wyrastania. Dodać resztę płynu.
Krok 2 - Chleb z czosnkiem foto
3
Wyrabiać najpierw na niskich obrotach, aż mąka zostanie w całości zebrana. Wyrabiać następnie na średnich obrotach przez około 8 minut. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. W dużej mierze zależeć to będzie od wilgotności mąki. Ciasto powinno być jednolite i miękkie.
Krok 3 - Chleb z czosnkiem foto
4
W międzyczasie długą keksówkę (około 30 cm) dobrze natłuścić lub wyłożyć pergaminem tak, aby końcówki wystawały nieco ponad brzeg formy.
Krok 4 - Chleb z czosnkiem foto
5
Obrać czosnek i wycisnąć bezpośrednio do ciasta. Zagniatać jeszcze 2 minuty. Zagniatając ciasto ręcznie należy wyrabiać je dokładnie tak samo – najpierw przez 8 minut, po czym po dodaniu czosnku jeszcze 2 minuty.
Krok 5 - Chleb z czosnkiem foto
6
Zagniatając ciasto ręcznie należy wyrabiać je dokładnie tak samo – najpierw przez 8 minut, po czym po dodaniu czosnku jeszcze 2 minuty.
Krok 6 - Chleb z czosnkiem foto
7
Wyjąć ciasto z miski i uformować wałek długości formy.
Krok 7 - Chleb z czosnkiem foto
8
Wsadzić do keksówki i dobrze rozklepać na spodzie. Przykryć czystą ściereczką i folią spożywczą. Ściereczka uchroni folię od przyklejenia się do ciasta, a folia zapobiegnie jego wysychaniu. Odłożyć na 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Krok 8 - Chleb z czosnkiem foto
9
Żółty ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Krok 9 - Chleb z czosnkiem foto
10
Gdy ciasto wyrośnie zdjąć folię i ściereczkę, posypać serem...
Krok 10 - Chleb z czosnkiem foto
11
...i oprószyć wędzoną lub słodką papryką w proszku.
Krok 11 - Chleb z czosnkiem foto
12
Piec około 40 minut. Gdyby ser za bardzo się rumienił - przykryć całość folią aluminiową.
Wyjąć chleb z piekarnika i ostrożnie odkroić ostrym nożykiem od brzegów formy. Lub wyjąć pociągając za brzegi pergaminu i natychmiast odkleić od niego. Za chwilę – gdy ser stwardnieje – będzie to znacznie trudniejsze, co nie znaczy… że nie do zrobienia.
Krok 12 - Chleb z czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia 29.02.2024 12:50
Jaki ty mąki?
Doradca Smaku 04.03.2024 05:30
Mąka pszenna typ 750.
Ela15 29.09.2016 15:10
pyszny chlebek
ben-ka 16.10.2015 09:16
Bardzo apetyczny chlebek.
ilka01 16.10.2015 09:00
super chlebek
Habibi 16.10.2015 07:41
Bardzo puszysty chlebuś :)
Iwusia 15.10.2015 23:07
smaczny chlebuś
Renata9 15.10.2015 21:24
Zdrowy chlebek :-)
Wafelek2601 15.10.2015 21:19
Pyszny chlebuś
Grazyna0211 15.10.2015 20:25
pyszny domowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak