Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z pomidorami koktajlowymi

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 0,5 sztuki
pomidorki koktajlowe 7 sztuk
bakłażan 1 sztuka
mozzarella w kulce 1 sztuka
kapary całe Smak 4 łyżki
majonez 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
oregano do smaku
bazylia świeża 1 garść liści

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z pomidorami koktajlowymi

Bakłażana przekrawamy na pół, nacinamy miąższ w kratkę, smarujemy odrobiną oliwy, posypujemy szczyptą soli i zapiekamy w piekarniku aż zmięknie. Gdy bakłażan będzie upieczony, studzimy go i pozbawiamy skórki. Miąższ bakłażana rozdrabniamy na nieduże kawałki.

W okrągłej formie do ciasta (ja użyłam tortownicę) rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim kwadratowy płat ciasta. Zagięte rogi ciasta ucinamy na wysokości ok. 2 cm od dna formy i układamy je na brzegach formy w miejscach gdzie ciasta nie ma, tak żeby utworzyć ranty naszej tarty. Smarujemy ciasto odrobiną majonezu, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Układamy upieczony i rozdrobniony miąższ bakłażana a następnie rozsypujemy na całości kapary. Mozzarellę rozrywamy na mniejsze kawałki i układamy na tarcie.

Na koniec układamy przekrojone na pół pomidory koktajlowe, odrobinę solimy i posypujemy roztartym w dłoniach suszonym oregano. Tartę zapiekamy w temp. 180 st. C przez ok 30 minut. Na upieczonej tarcie układamy liście świeżej bazylii i serwujemy na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 16.10.2015 08:31
bardzo dobra
slodkieniebo 15.10.2015 20:09
Smakowita ta tarta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak