Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Confit z kaczki, odc. 34

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kacze udka 2 szt.
cebula 1 szt.
ząbki czosnku kilka
buraki 4 szt.
olej do smażenia 300 ml
Liść laurowy suszony Prymat
majeranek
tymianek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Confit z kaczki, odc. 34

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki.
Krok 1 - Przepis dnia V: Confit z kaczki, odc. 34 foto
2
Buraki owijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 1,5 h w 130 stopniach.
Krok 2 - Przepis dnia V: Confit z kaczki, odc. 34 foto
3
Kroimy cebulę w nieregularne kawałki, rozgniatamy 3 ząbki czosnku i przekładamy je do miski z nogami z kaczki. Wkładamy całość do garnka i zalewamy olejem. Rozgrzewamy olej do wysokiej temperatury do momentu aż kaczka się obsmaży. Do garnka dodajemy przyprawy - liść laurowy 4-5 liści, rozkruszony w ręce majeranek oraz tymianek. Gdy kaczka jest już obsmażona zdejmujemy na chwilę z kuchenki, aby obniżyć temperaturę oleju. Przykrywamy garnek a następnie, kiedy przestaje skwierczeć, ustawiamy na małym ogniu i gotujemy w tłuszczu przez około 3 h. Wyjmujemy upieczone buraki z folii, obieramy buraki ze skóry i rozdrabniamy. Wrzucamy buraki do miksera i miksujemy na puree.
Krok 3 - Przepis dnia V: Confit z kaczki, odc. 34 foto
4
Następnie przecieramy zmiksowane buraki przez sitko.
Krok 4 - Przepis dnia V: Confit z kaczki, odc. 34 foto
5
Wyjmujemy mięso układamy na puree z buraków, ozdabiamy świeżym tymiankiem.
Krok 5 - Przepis dnia V: Confit z kaczki, odc. 34 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 12.11.2015 06:56
pięknie podane, co za tym za pewne idzie wyśmienity smak
Czarnula666 15.10.2015 19:34
Są dwie metody gotowania kaczki confit : powolne gotowanie w gęsim lub kaczym tłuszczu (zalecana metoda tradycyjna ) długie pieczenie w niskiej temperaturze (przydatny sposób jeśli nie dysponujemy odpowiednim tłuszczem)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak